1999 - Cheb: Stavba na přehradě Skalka (TV Západ)

Již druhou letní sezonu je kvůli nízké hladině vody přehradní nádrž Skalka prakticky nevyužitelná pro rekreační účely. Důvodem jsou stavební práce probíhající v prostoru hráze.

dezinfekce

Zemní práce na Skalce byly zahájeny v červenci loňského roku a stavba do současnosti probíhající podle harmonogramu by měla být dokončena v dubnu roku 2000. Investorem stavby je akciová společnost Povodí Ohře a celkové náklady by měly dosáhnout výše 65 milionů korun. Zajímalo nás, jaký je hlavní účel probíhajících prací. 

„Hlavním důvodem této stavby je zvýšení bezpečnosti hráze. Provádí se zde další přeliv na desetitisíciletou vodu. Při této příležitosti se přistavuje malá vodní elektrárna,“ vysvětlil Josef Čejka, stavbyvedoucí Vodní stavby Praha a.s.

Po ukončení rekonstrukce by přehrada měla splňovat kritéria platná v Evropské unii a odpovídat přísným normám pro ochranu před již zmíněnou desetitisíciletou vodou. Malá vodní elektrárna bude mít výkon 2krát 360 kW. Takto získaná energie se bude prodávat akciové společnosti ČEZ. Přestože stavba elektrárny byla až druhotná, její činnost přinese finanční efekt až 2,5 milionu ročně. Ale občany Chebu asi nejvíce zajímá, jestli již v příštím roce budou moci přehradu využívat ke koupání. 

„Příští sezonu už bude provoz na přehradě – hladina bude v plné výši,“ slíbil Čejka.

Doufejme, že termín dokončení stavby bude dodržen. Již v zimních měsících by měl začít zkušební provoz nově rekonstruované hráze.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy