Chodov: Nejlepší kronikou kraje je opět chebská (TV Západ)

0

chodov, kronika, soutěž, vyhlášení, andělská hora, daniela seifertová, jindřich turek, jana kuklová, simona valvodová, jitka hloušková, jiří bartoň


V Galerii u Vavřince v Chodově se ve čtvrtek 23. listopadu konal tradiční seminář kronikářů, v jehož úvodu byly vyhlášeny výsledky soutěže „O nejlepší kroniku Karlovarského kraje“ za rok 2015. Do letošního ročníku soutěže bylo přihlášeno celkem 9 kronik z regionu.

„Ta soutěž má smysl v tom, že chceme ocenit kronikáře z nejrůznějších měst našeho kraje. Dnes probíhá 12. ročník semináře kronikářů, jehož hlavním bodem je vyhlášení tří nejlepších kronik našeho kraje. Výsledky posuzovala odborná porota, která byla složena z odborníků, z Rady Karlovarského kraje a ředitelů našich příspěvkových organizací, které se věnují kultuře. Myslím si, že je to velmi důležitá výpověď, co se v tom městě děje a dělo. Určitě se všichni rádi podíváme na to, co se dělo před 15 či 10 lety. Stejně tak si myslím se rádi podíváme na staré fotografie. Ta práce kronikářů je dle mého názoru velmi důležitá, zajímavá a prospěšná,“ uvedla náměstkyně hejtmanky Daniela Seifertová.

Vítězství opět po letech putovalo do Chebu k rukám Jindřicha Turka. Ten se z předávání omluvil kvůli pobytu v zahraničí, a tak cenu převzala vedoucí odboru kanceláře starosty Chebu Jana Kuklová. Úhledně popsané chronologicky seřazené informace doplňuje řada krásných maleb a zdobných motivů.

Druhou nejhezčí kroniku mají podle odborníků v Chodově. Třetí příčku obsadila kronika obce Andělská Hora a její autorka Simona Valvodová. 

„Podklady mi posílají z odborů městského úřadu z Chodova. Vždy to, co se událo za ten rok. Potom z organizací města, z kulturního střediska, z infocentra, ze zpravodaje a z médií, co se, kde šustne. Píšu ji od února do května – to se zpracovává koncept, který schvaluje Rada města. Ručně ji potom píšu přes léto, ty dva měsíce. Každá stránka mi trvá tak hodinu, než ji napíšu. Stránek má tak padesát. Je to dokumentní inkoust, který se nemaže, vyloženě přímo do archivu na archiválie, takže vydržet by měl,“ popsala vznik chodovské kroniky její kronikářka Jitka Hloušková.

Kroniky se v průběhu času mění a současná legislativa značně omezuje publikování osobních údajů.

„Nesmí se uvádět jména nebo to, co není zveřejněno. To, co nebylo už jednou zveřejněno, tak se nesmí uvádět. Takže se nesmí uvádět např. jména narozených dětí, píše se jen obecně, kolik dětí se narodilo, sňatky – počty sňatků v Chodově, ale ne kdo, s kým, jak,“ dodala se smíchem Hloušková.

Seminář poté pokračoval odbornými prezentacemi. Jiří Bartoň, autor publikace „Kronikáři obcí na prahu roku 2018“, pohovořil o praxi kronikářů. Pavel Dohnal představil svůj pohled na kroniky z pozice archiváře a historika. Iva Votroubková z chebského muzea přednesla informace z regionálního pracoviště péče o lidovou kulturu. 



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář