V Krušných horách vzniká unikátní projekt turistických útulen

0

krušné hory, turistická útulna


Na hřebenech Krušných hor by měla v budoucnu vyrůst síť turistických útulen a veřejných prostranství. Ty budou pokrývat trasu Stezky Českem, která patří mezi nejdelší a nejpopulárnější trasy pěší turistiky u nás. Za vznikem projektu stojí Destinační agentura Krušnohoří, jež vznikla v únoru letošního roku, a spolek Stezka Českem.

„Smyslem tohoto projektu je zvýšit atraktivitu Krušných hor pro vyznavače pěší turistiky, zajistit větší komfort návštěvníků, ale také přitáhnout ke Krušným horám mediální pozornost a představit je jako turisticky přívětivou lokalitu. Postupně budovaná síť turistických útulen bude mít také edukativní charakter a přispěje tak k většímu povědomí o ochraně přírody Krušných hor,“ uvedl ředitel Destinační agentury Krušnohoří Štěpán Javůrek.

Kromě samotné moderní dřevěné útulny s osmi lůžky, kamny, přenosnou toaletou a možností dobít elektrická zařízení by měl ve vytipovaných lokalitách vzniknout rovněž prostor pro umístění stanů a chybět nebudou ani stoly a lavice k odpočinku a občerstvení. Na celém projektu budou s Destinační agenturou Krušnohoří a spolkem Stezka Českem aktivně spolupracovat nejenom krušnohorské obce a spolky, ale záměr je konzultován také s Horskou službou Krušné hory, Klubem českých turistů a orgány ochrany přírody.

„Celý projekt bude financován z rozpočtu Destinační agentury Krušnohoří a také z externích zdrojů, především od partnerů ze soukromého sektoru. Jako první se k našemu projektu přihlásila NADACE ČEZ, která poskytla finanční příspěvek ve výši 1 milion korun českých na vybudování prvních dvou krajních útulen krušnohorského hřebene - v Kraslicích a v Adolfově u Telnice,“ dodal Štěpán Javůrek s tím, že realizace prvních dvou objektů bude dokončena nejpozději v červenci příštího roku.

Zdroj: TZ Kr-Karlovarsky.cz



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář