Region: Rozpočet Kraje na rok 2024 počítá s příjmy 10 miliard (TV Západ)

0

karlovarský kraj, rozpočet 2024, petr kulhánek, ministerstvo financní, ministerstvo financí, predikce příjmů, evropská unie, dotace, strategické projekty, struktura rozpočtu


Schválený rozpočet Karlovarského kraje na rok 2024 předpokládá příjmy ve výši bezmála 10 miliard korun, což je o téměř 350 milionů více než v roce minulém. Zhruba polovinu ale tvoří tzv. transfery, což jsou státní peníze na platy do školství nebo sociální služby.

„Jsme rádi, že tvoříme rozpočet opět přebytkový. V té provozní části to znamená budeme moci posilovat Fond budoucnosti, který slouží k investičním akcím kraje. Zároveň jsme rádi, že úroveň příjmů se v roce 2024, myslím daňových příjmů, se výrazně nemění. Stále postupujeme podle predikce Ministerstva financí s nějakou rezervou čtyři procenta pod ten jejich odhad, abychom měli rezervu. Pokud se projeví ten konsolidační balíček v příjmech krajů, tak to bude až v roce 2025. Ale stále probíhají jednání o rozpočtovém určení daní krajů, které by se ve finále, pokud dojde k dohodě mezi Asociací krajů a Ministerstvem financí, ve výši měnit nemělo,“ shrnul konstrukci rozpočtu hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Podle kraje je ve Fondu budoucnosti okolo 900 milionů korun a přibude do něj také přebytek roku 2023. Investiční akce mají v letošním roce spolknout zhruba 1,8 miliardy korun. 

„To nám umožňuje předfinancování akce jednak podpořené z Evropské unie a jednak samozřejmě financovat ty akce, které jsou čistě v režii Karlovarského kraje. Mohu zmínit opět masivní investice do oblasti zdravotnictví, ať je to úprava heliportu, ať je to zubní klinika v nemocnici v Chebu, ať je to počátek prací na onkologické ambulanci, která bude v areálu krajské nemocnice. Jsou to samozřejmě i ty dotační programy ve vztahu ke zdravotnictví, ve kterých pokračujeme ve všech, které jsme měli, od mediků až po seniorní lékaře. No a samozřejmě jsou tam velké investice také v rámci našich komunikací druhých a třetích tříd. Je tam výrazná investice do rekonstrukce mostu v Lokti, který již dlouhá léta potřebuje. Konečně proběhne rekonstrukce lávky v Šemnicích, kritický dopravní prvek v té oblasti. Investice jsou samozřejmě ale i předmětem dalších oblastí, jako je školství, a jsou to i řekněme aktivity, které se vztahují k mediální prezentaci kraje, vyvracení předsudků, návratů lidí, expatů tzv. zpět do regionu. Jsou to motivační programy, které k tomu slouží. Takže nemuseli jsme omezovat investice, což je důležité i pro lokální ekonomiku. A samozřejmě jsme byli velmi obezřetní k tomu minimalizovat provozní náklady kraje,“ vyjmenoval hejtman. 

Pokračují také přípravné práce na strategických projektech. 

„Určitě se dokončují projektové práce k rekonstrukci a dostavbě Střední průmyslové školy sklářské keramické, což je strategický projekt a tam by realizace faktická měla začít v roce 2025. Stejně tak se to týká Karlovarského inovačního centra, což je dalším strategickým projektem. V těch svých aktivitách už se bude realizovat Centrum lázeňského výzkumu, další strategický projekt Karlovarského kraje zaměřený na podporu lázeňství,“ dodal Kulhánek. 

Podrobná struktura rozpočtu je zveřejněna na stránkách Karlovarského kraje s odkazem v textové části reportáže



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář