Karlovy Vary: Výtvarná soutěž seniorů měla rekordní účast (TV Západ)

0

karlovarský kraj, karlovy vary, senioři, výtvarná soutěž, fotograie, malba, ruční práce, jan samec, umění, galerie umění, flétnový soubor, martin berger, petr kulhánek, marie karlovská, dana balcarová, jindřich rohla, jana lajblová, miroslav hlaváček, josef král, libuše chylová, jaroslav jirásek, ján bocko, hana janků, výstava


Mimořádný zájem vyvolal letošní, již 11. ročník výtvarné soutěže pro seniory pořádané Karlovarským krajem s názvem „Věk pro nás není překážkou“. Ve třech kategoriích se na libovolné téma přihlásilo na 8 desítek amatérských výtvarníků.

Odborná porota vybrala tři nejlepší práce ve třech kategoriích bez ohledu na pořadí. I letos se sešla řada výrazných děl. Například jedna z oceněných maleb téměř 80letého účastníka. 

„Při vší té, řekněme, uvolněnosti je tam poměrně znatelná kresebná zkušenost, především v těch partiích stromů a větví. Takže je to autor, který umí kreslit, má tu zkušenost a přitom tou zkušeností není vázán. Je vlastně jako, řekněme, svobodně uvažující malíř,“ uvedl ředitel Galerie umění Karlovy Vary a člen poroty Jan Samec. 

Náročná práce výběru z prací soutěže, kam se mohou přihlásit lidé nad 60 let spočívá také v nalezení originality. 

„Máme tu snahu to prostě rozšiřovat, protože těch, řekněme, zajímavých projevů a takových autentických je poměrně hodně. A to jsme rádi,“ dodal Samec. 

V úvodu slavnostního vyhlašování výsledků ve středu 3. dubna se představili členky flétnového souboru ze Střední pedagogické školy, gymnázia a VOŠ Karlovy Vary pod vedením Martina Bergra. Z rukou hejtmana Karlovarského kraje a předsedy poroty si pro ocenění v kategorii Ruční práce přišla Marie Karlovská z Horního Slavkova a také loňská držitelka ceny Dana Balcarová z Karlových Varů. Cenu převzal také Jindřich Rohla z Kraslic, další tradiční účastník a autor řady dřevěných skládaček a drobných předmětů.  

Ceny v kategorii „Kresba, malba, grafika“ převzali Jana Lajblová z Karlových Varů a Miroslav Hlaváček z Chebu. Karlovarský senior Josef Král se bohužel ze zdravotních důvodu předávání ocenění nezúčastnil. V této sekci bylo přihlášeno nejvíce prací, celkem 45.

Oblíbená kategorie „Fotografie“ měla také trojici oceněných a to Libuši Chylovou z Karlových Varů, dále tradičního oceněného chebského fotografa Jaroslava Jiráska, účastníka všech ročníků a karlovarského fotografa Jána Bocka. 

Cenu Českého rozhlasu Karlovy Vary převzala Hana Janků z Krásna.

Nejstaršímu účastníkovi soutěže je úctyhodných 93 let. Až do konce dubna je možné ve vestibulu krajského úřadu v budově A zhlédnout výstavu k této výtvarné soutěži.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář