Cheb: Zlatá dráha nově nese jméno zesnulého Jacka Přibáně (TV Západ)

0

cheb, jacek přibáň, pietní akce, vzpomínková akce, zlatá dráha, kondolence, dechový orchestr, jan vrba, libor varhaník, atletický svaz, miloslav novák, chebská atletika, jarmila kratochvílová, štěpán škorpil, kim collins


Vzpomínkové setkání s chebskou atletickou legendou Jackem Přibáněm, který ve věku nedožitých 75 let zemřel 23. ledna, proběhlo v areálu v Poohří 1. února v odpoledních hodinách.

Přestože od rána v místě panovalo nevlídné počasí provázené deštěm, na samotné rozloučení vysvitlo slunce a vydrželo po celý průběh piety. Úvod obstaralo krátké vystoupení části městského dechového orchestru. 

Poté se ujal slova moderátor Vladimír Keblúšek, který přivítal přítomné. Kromě výrazných tváří české atletiky, desetibojařského rekordmana Tomáše Dvořáka, výškaře Tomáše Janků nebo čtvrtkaře Jiřího Mužíka, se aktu zúčastnili také zástupci vedení atletického svazu, místní sportovci, kamarádi, rodina i Zastupitelé města Chebu, kteří přerušili své jednání. 

„Dnes se společně loučíme s atletickým nadšencem, jehož všestranná práce pro královnu sportů byla neúnavná a jehož hlas léta zněl na atletických stadionech po celé ČR, kdy jako hlasatel a moderátor komentoval stovky závodů. Jacek Přibáň byl nejenom zapáleným milovníkem atletiky a trenérem, ale dlouhá léta působil i jako funkcionář na různých úrovních. Mimo jiné působil jako místopředseda Českého atletického svazu. Opakovaně byl za svou trenérskou i společenskou činnost oceněn i městem Cheb. V našich vzpomínkách vždy bude Jacek Přibáň spojován s atletickým stadionem vybudovaným v areálu Krajinka s pověstnou zlatou dráhou, na který byl právem hrdý. Díky jeho sportovním kontaktům měli diváci možnost se setkat v rámci Velké ceny města Chebu s hvězdami atletiky, což bylo chebským publikem vysoce oceňováno. Můžu říct, že nás osobně pojilo přátelství a mnohdy jsme si vypomohli radou, názorem i vzájemným povzbuzením. Jacek byl pracovitý, skromný a kamarádský. Už nikdy neuslyším jeho - tak co Honzi, co tomu říkáš? O Jackovi by se dalo hovořit celé hodiny a já už teď vím, že vzpomínky na tuto osobnost, která probudila v mnoha mladých lidech lásku k vrcholové atletice, zůstanou i nadále živé v nás všech. Čest jeho památce,“ uvedl s viditelným pohnutím starosta Chebu Jan Vrba. 

Zástupce chebských atletů Miloslav Novák pak převzal symbolickou ceduli s odkazem na nové oficiální pojmenování Zlaté dráhy Jacka Přibáně. Na svého dlouholetého kolegu zavzpomínal i předseda Českého atletického svazu. 

„Jen těžko lze hledat slova, která by dostatečně vyjádřila zármutek, který nejen já, ale celé atletické hnutí cítí nad ztrátou našeho místopředsedy, především ale vzácného člověka, který atletikou žil. Jacek rozdával radost a u mikrofonu, u kterého byl vídán i v dalších atletických rolích, ať už trenéra, funkcionáře, rozhodčího. Bylo toho opravdu mnoho. Tak generace atletů jsou s ním spojeny a vždy na něj budou v dobrém vzpomínat. Já jsem přijel z Brna, ale byl jsem den před tím v Ostravě a vzpomněl jsem si, že Jacek ještě před rokem moderoval Czech Indoor Gala. Proto děkuji panu starostovi za to krásné gesto, které udělal, protože Jacek, nejen že byl doma na všech atletických stadionech, ale především byl doma tady a opravdu byl na svoji zlatou dráhu hrdý. A myslím, že to, že celou cestu z Brna pršelo a teď svítí sluníčko a Jacek určitě u nebeského mikrofonu rozdává radost dál a my na něj nikdy nezapomeneme. Děkuji,“ slíbil Libor Varhaník. 

Během smutečního shromáždění byla na velkoplošné obrazovce promítána řada fotografií z osobního i profesního života Jacka Přibáně. Své kondolence na dálku připojila mimo jiné nejlepší československá běžkyně všech dob Jarmila Kratochvílová, moderátorský kolega Štěpán Škorpil či rekordman zdejší dráhy, někdejší světový mistr světa sprinter Kim Collins. 

Naše studio připravilo krátký medailonek z některých ročníků Velké ceny Chebu. Byl přečteny také některé ze vzpomínek výrazných atletů, které dále vykreslily i jeho sportovní úspěchy a trenérské působení. 

Během celého rozloučení bylo možné zaznamenat vzpomínky do kondolenční knihy, kterou pomohl připravit chebský kronikář Jindřich Turek. Řada vzkazů a poděkování ještě více umocňuje velkou ztrátu nejen pro sportovní obec, ale také pro řadu přátel, kolegů a rodinných příslušníků.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář