Cheb: Igor Vozka vystavuje Krajiny Chebska v Galerii 4 (TV Západ)

0

cheb, igor vozka, krajiny, fotografie, zbyněk illek, výstava


Večery v klubu Galerie 4 v Chebu pokračovaly v pátek 9. listopadu vernisáží fotografií Igora Vozky s názvem Krajiny. Autor zde prezentuje svou tvorbu zaměřenou na krajiny Chebska.

„Igor Vozka je Chebák. Cheb má rád, nejenom Cheb, ale i Chebsko, a na fotografiích je to vidět. Krajinářská fotografie je zajímavá tím, že my, kteří vidíme obrazy, tak vidíme ten výsledný obraz, nevidíme to, co je před tím a co bylo po tom. Nevidíme, jak Igor vstává v půl páté ráno, vyjíždí někam do vyhlídnuté krajiny a čeká až se začnou objevovat první paprsky slunce. Nevidíme ani to, kdy má na svých fotografiích západ slunce a s čelovkou se potom dere ke svému kolu, hledá, jestli někde nezapomněl ležet objektiv a podobně,“ uvedl v úvodním slově ředitel Galerie 4 Zbyněk Illek.

K fotografii se autor dostal jako vášnivý cyklista při svých výletech v okolí města Chebu.

„Vybírali jsme zhruba z 50 fotek, kdy jsme nakonec s panem Illkem vybrali sérii 22 fotek, které dokumentují ráz krajiny Chebska. Celou krajinu tady v okolí Chebu a nejen tady v okolí Chebu dobře znám. Měl jsem vždy pocit, že ty krásy, které vidím, by bylo třeba vyfotit. Když jsem si pořídil dobrý mobilní telefon, tak jsem kolikrát zastavil a fotil. Časem se ukázalo, že i dobrý mobilní telefon nesplňuje to, co bych potřeboval zachytit, a pořídil jsem si první zrcadlovku. Následně jsem v počítači zpracovával fotografie, které se mi čím dál tím více líbily,“ popsal autor. 

Akční rádius se Igoru Vozkovi rozšířil a za pěknými fotografiemi putuje i do značných dálek.

„Musel jsem cyklistiku trochu upozadit, protože přeci jenom dobrou fotku nebo fotku, která někomu něco řekne nebo zachytí nějaký okamžik, neudělám odpoledne na kole, ale musím vstávat brzy ráno a někam dojít, někam se dovézt a být tam např. na východ slunce, což je v létě samozřejmě někdy v půl páté ráno. Z tohoto důvodu zůstává kolo častěji doma a já více chodím pěšky. Zamiloval jsem si náš národní park České Švýcarsko a potažmo i Saské Švýcarsko, které je s tím spojeno. Jezdím často do italských Dolomit, které jsou přenádherné,“ přiblížil.

Kromě fotografické výbavy pro krajinářskou tvorbu si pořídil i techniku pro dokumentární fotografie a portréty. V poslední době si také pro osobní potřebu natáčí záběry z dronu.

„Dron je dobrý zejména v tom, že získám přehled o krajině, kterou chci fotit. Kolikrát člověk ani neví, co je za silnicí, za lesem. Takhle se tam prostě podívám. Pro mě je to hlavně nástroj, kdy se dostanu nad mlhu, která je také fotogenická a tady v našem kraji velmi častá. Nemáme zde moc vyhlídek nebo šancí se nad mlhu dostat z nějaké vyhlídky,“ dodal Vozka.

Výstava v chebské Galerii 4 bude k vidění do 12. prosince. Pokud autor dostane pozvání, podle svých slov se velmi rád zúčastní i přehlídky Chebské dvorky 2019. Část jeho tvorby si můžete prohlédnout také online na adrese www.igorvozka.cz



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář