2004 – Sokolov: ISŠTE nakoupila vybavení za 11 milionů (TV Západ)

0

archivní reportáž, digitalizace, sokolov, isšte sokolov, ota novák, stroje pro výuku, nc stroje, soustruh, frézka, obor automechanik, obráběč kovů, strojní fakulta, zču, odborná výuka


Více než 20 moderních, klasických i numericky řízených strojů a další vybavení dílen koupila pro výuku svých studentů Integrovaná střední škola technická a ekonomická v Sokolově.

Nové vybavení stálo zhruba 11 milionů korun a škola na ně získala státní dotaci.

„Koupili jsme deset klasických soustruhů, deset klasických frézek, dva NC soustruhy a jedno obráběcí centrum. To je to, co vidíme vzadu. Kromě toho jsou další jako pásová pila na kov, ostřička nástrojů a podobně. Kromě vybavení pro obráběče, protože vyučujeme také automechaniky, tak jsme dostali i zařízení pro autodílnu,“ vypočítal Ota Novák, zástupce ředitele pro odborné předměty 

Nové zařízení bude sloužit také zhruba padesátce studentů plzeňské strojní fakulty Západočeské univerzity, která od září otevře v Sokolově pobočku svého prvního ročníku. Moderní vybavení přitom umožní podstatné zkvalitnění výuky odborných předmětů, která nyní probíhá na klasických zastaralých strojích, jejichž přesnost neodpovídá současným požadavkům.

„Podle štítků by se dalo říct, že pocházejí ze šedesátých let, takže otcové našich současných učedníků na nich se možná někteří i vyučovali,“ přiblížil zástupce. 

Ve druhé polovině devadesátých let se sokolovské Integrované škole nedařilo nabírat dostatečný počet zájemců o obor obráběč kovů, ale v současné době má plně obsazený první, druhý i třetí ročník. Tato profese se totiž v posledních letech stala na trhu práce v okrese Sokolov jednou z nejžádanějších.

„Předpokládáme, že i do budoucna tyto mašiny budou více rozšířeny v závodech a podnicích. No a chceme, aby ty děti na nich uměly dělat,“ dodal Novák. 

S nákupem nového vybavení souvisí také kompletní rekonstrukce dílen za 26 milionů korun, se kterou chce škola začít co nejdříve.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář