2004 – Hof, Cheb: Došlo k podpisu partnerské smlouvy (TV Západ)

0

archivní reportáž, digitalizace, hof, cheb, partnerská smlouva, dieter döhla, jindřich turek, jan svoboda


Cheb má od minulého týdne v zahraničí již tři partnerská města. K ruskému Nižnímu Tagilu a holandskému Rhedenu přibyl nedaleký německý Hof.

Hof je padesáti tisícové město, které má za sebou už zhruba 800letou historii. V současnosti zde sídlí dvě vysoké školy, a to ekonomicko-technická a pro přípravu budoucích úředníků a řada kulturních institucí, například divadlo s profesionálním souborem nebo symfonický orchestr. Dříve typickou textilní výrobu v posledních letech nahrazují jiné obory, za všechny lze jmenovat třeba výrobu komponentů pro automobilový průmysl. Vedle toho je Hof také významným centrem obchodu a služeb.

„Průmyslový Hof zažil největší rozvoj v polovině 19. století. V té době byla do města přivedena železnice a vzniklo zde velké množství textilních fabrik. V tomto období se také podařilo navázat velmi těsné kontakty se sousedními regiony, tedy se Saskem, Duryňskem a pochopitelně rovněž s Čechami,“ uvedl hofský starosta Dieter Döhla. 

Po roce 1989 začal Cheb spolupracovat s řadou měst v sousedním Německu. Vedle Marktredwitz, Burgdorfu či Brém to byl také právě Hof, který byl nakonec vybrán pro navázání oficiálních vztahů. Partnerskou smlouvu, kterou graficky ztvárnil chebský kronikář Jindřich Turek, podepsali starostové obou měst 27. ledna.

„Tak já nevím, jestli přímo se dá říci, že něco rozhodlo, ale já jsem to říkal ve své řeči, že v podstatě asi ta srdečnost, s jakou jsme se potkali a potom samozřejmě představitelé měst navrhli přátelství a navrhli to partnerství a ono se to od toho odvíjelo. Nikdo nebyl proti. Je tady samozřejmě pořád ta spekulace, proč zrovna Hof, ale to se tak někdy přihodí, že my jsme jako první se o tom zmínili, hofská strana souhlasila, udělali se zásnuby, takže dnes máme partnerství s Hofem. Ale neznamená to, že by ostatní města přišla o spolupráci. Tady je to jenom jaksi nadstandardní oficiální podpis a může být do budoucna nadstandardní spolupráce,“ vysvětlil pozadí vzniku partnerství chebský starosta Jan Svoboda. 

Vzájemné vztahy Chebu a Hofu přitom sahají hluboko do minulosti. Při slavnostním podpisu smlouvy v hofském Theresienstein Hausu připomněl starosta Dieter Döhla, že nejstarší listina tamního archivu z roku 1371 informuje o poslední vůli tří Chebanů, kteří se majetek rozhodli odkázat hofskému špitálu. Obě města spojuje ale třeba rovněž jméno Johanna Wolfganga Goetheho, který v nich několikrát pobýval. Scénka ze života tohoto německého velikána v podání studentů hofského Schillerova gymnázia byla také proto součástí slavnostního setkání.

V posledních letech byly vzájemné kontakty obnoveny, a to zejména v kulturní oblasti. V obou městech například proběhla výstava fotografií Chebu a Hofu v roce 1900 a 2000, pravidelně spolupracují stálé divadelní scény nebo řada sportovních oddílů. Objevily se již dokonce úvahy o obnovení železničního spojení obou měst.

„Chci říci, že budeme i nadále podporovat ty projekty, které již probíhají tak, aby mohly dále pokračovat. Důležitá je ale především spolupráce mladých lidí, což je také uvedeno v právě podepsané smlouvě. V obou městech jsou jak vysoké, tak i střední školy a gymnázia, což nás ke společným projektům přímo vybízí,“ doplnil Döhla. 

Oba starostové zdůraznili také význam toho, aby se především mladá generace naučila jazyk svého souseda.

„Určitě pro nás bude výhodnější třeba výměnný pobyt, protože se naučíme, že máme možnost naši studenti naučit se německý jazyk. Pro Němce ta čeština je za A těžší a za B nemá až takový význam, když umí někdo česky. Přiznejme si to na rovinu, že němčina je výhodnější, že se s ní domluvíme víc ve světě než s češtinou,“ sdělil Svoboda. 

Slavnostního podpisu smlouvy se zúčastnila také delegace francouzského města Villeneuve-la-Garenne, které je jedním z dalších partnerů Hofu. Těch je přitom od minulého úterý již pět, americký Ogden, zmíněný Villeneuve-la-Garenne, finské Joensuu, saské Plauen a nově i Cheb. 



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář