2004 – Cheb: První čtyři investoři jdou do průmyslového parku (TV Západ)

0

archivní reportáž, digitalizace, cheb, průmyslový park, dolní dvory, pavel vanoušek, investor, výrobci, sklady, distribuce, czechinvest, evropská unie


První čtyři investoři by zhruba za půl roku měli začít stavět své provozy v nedávno dokončené průmyslové zóně v Dolních Dvorech u Chebu. Pracovní skupina chebské radnice projednala koncem ledna pět obdržených nabídek a čtyři z nich doporučila ke schválení Zastupitelstvu.

„Já bych nejprve řekl, že těch zájemců, kteří se prezentovali ještě před tím, než začala nějaká kampaň k propagaci Průmyslového parku, bylo celkem jedenáct. My jsme v okamžiku, kdy byly schváleny Zastupitelstvem podmínky pro obsazování průmyslového parku, tak jsme je všechny oslovili a vrátilo se nám zpět zatím pět návrhů s tím, že potvrdili svůj zájem. A právě těchto pět návrhů bylo projednáváno,“ popsal místostarosta Pavel Vanoušek. 

První čtyři doporučení Investoři by měli nabídnout celkem 120 nových pracovních míst. Jejich provozy přitom zaberou plochu dvou a půl hektarů, tedy zhruba jednu patnáctinu z dvaatřiceti hektarů zasíťovaných pozemků. Podle kritérií chebské radnice vycházejících z počtu vytvořených pracovních příležitostí se jedná o tři malé investory do pětadvaceti nových míst a jednoho středně velkého.

„Pokud jde o předmět činnosti, tak v jednom případě se jedná o výrobce čalouněných výrobků pro automobilový průmysl. Jeden je výrobce topidel, jeden má výrobu, skladování a distribuci pracovních oděvů a poslední je zařízení z oblasti textilní výroby a distribuce, skladování textilu,“ přiblížil místostarosta. 

Prvního zájemce již pracovní skupina radnice také odmítla. Jeho investiční záměr totiž nesplňoval představy města, kterému jde o co možná nejkvalitnější naplnění průmyslového parku a rychlost obsazení proto nehraje nejdůležitější roli.

„Ten pátý zájemce, to byla spediční firma, Tam se v té pracovní skupině nelíbilo to, že ten záměr byl poměrně málo investičně náročný a jednalo se tam o nějaké štětované parkoviště, umístění čerpací stanice, překládky zboží a autobazar pro tahače. Takže tento záměr se nezdál vhodný pro průmyslový park,“ sdělil místostarosta Vanoušek. 

V současné době již ale chebská radnice jedná se třemi dalšími zájemci o investování.

„Jsou to firmy, které přišly přes CzechInvest. Ve dvou případech se jedná o středně velké výrobce a v jednom případě dokonce o většího výrobce s počtem vytvořených míst nad 250. Zatím ta jednání probíhají, měla by stanoviska přijít od těchto firem do konce února. Ve všech případech ty firmy požádaly, abychom zatím žádné konkrétní informace nezveřejňovali,“ dodal Vanoušek. 

Vybudování první etapy chebského Průmyslového parku stálo zhruba čtyři miliony eur, přičemž polovinu hradila Evropská unie a po čtvrtině stát a město. Pro případ velkého zájmu investorů má radnice v záloze ještě další třikrát větší plochu směrem k obci Dřenice. 



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář