2004 – Cheb: Město se neshodlo s obcí ohledně skládky (TV Západ)

0

archivní reportáž, digitalizace, cheb, chocovice, skládka chocovice, odpady, půjčka, dotace, spor, jan svoboda


Chebští Zastupitelé zamítli na svém posledním zasedání žádost obce Třebeň, aby město změnilo šesti milionovou půjčku na rekultivaci chocovické skládky na nevratnou dotaci a zároveň také uhradilo téměř tří milionový podíl na neinvestičních nákladech této akce.

Na první etapu rekultivace bývalé okresní skládky získala Třebeň dotaci ze Státního fondu životního prostředí a zbývající potřebné finance si pak v letech 2002 a 2003 půjčila od Chebu na tříprocentní úrok.

„Tak je to jednoduché, protože jsou to peníze Chebu, chebských občanů a my nemůžeme hazardovat s penězi našich obyvatel, našich občanů města Chebu. Ten důvod, proč jsme nepřistoupili na dotaci, je zřejmý z toho, že necítíme zodpovědnost za tu skládku za A, za B šesti miliony korun vzniklo nějaké dílo, takže obec Třeboň má možnost nám nějakým způsobem dát tu hodnotu těch šesti milionů vložených,“ uvedl starosta Chebu Jan Svoboda. 

Chebští Zastupitelé zároveň odsouhlasili prodloužení termínu splatnosti půjčky a dohodli se také na tom, že Třebeň může celou částku i s úroky ve výši 180 tisíc korun vyrovnat převodem zhruba padesáti hektarů lesních pozemků v katastru obcí Nový Drahov a Vonšov, případně jinými nemovitostmi.

„Tak já myslím, že to není nic emocionálního, že prostě i starosta Třebeně a představitelé Třebeně jsou si vědomi toho, že tady závazky mají. A my zase nechceme obec Třebeň zruinovat, takže k nějaké dohodě dojde. Zastupitelé jenom naznačili, jakým směrem by měli třebenští Zastupitelé jednat,“ vysvětlil starosta. 

Třebeň ve své žádosti o přeměnu půjčky na dotaci argumentovala zejména tím, že Cheb vyvážel na chocovickou skládku svůj komunální odpad 18 let, a proto by se měl také podílet na jeho sanaci. První etapa rekultivace přitom stála 28 milionů korun a v příštích letech bude ještě potřeba provést zakrytí druhé poloviny skládky, na které ale malá obec zatím nemá prostředky.

„To jsou dvě záležitosti, které se budou posuzovat jinak a tam to teprve projde jednáním. Dokonce i na tu první etapu těch 6 milionů nemusí být plných 6 milionů. Ale jak říkám, je tady půjčka. Vyřešme nejdříve půjčku a pak se bavme o tom, zda město Cheb uhradí nějaké prostředky nebo ne,“ dodal Svoboda.

Skládku v Chocovicích provozovali od 70. do počátku 90. let chebské Technické služby. Po roce 1989 ale prostor s tisíci tun odpadu z celého bývalého okresu připadl do katastru Třebeně, která má pouhých 350 obyvatel.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář