Západočeská univerzita dodala ochranné štíty pro zdravotníky v kraji

Na 100 ochranných štítů obdržel Karlovarský kraj od Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity (FEL ZČU) v Plzni. Ochranné pomůcky, které budou dodány našim zdravotníkům, vznikají metodou řezání laserem. Ta je ve srovnání s 3D tiskem výrazně rychlejší a umožňuje výrobu podstatně zmnohonásobit.

dezinfekce

„Velice si vážíme spolupráce se Západočeskou univerzitou v Plzni, která je díky svému vybavení schopna vyrábět ochranné pomůcky pro všechny, co stojí v první linii a vystavují se dennodenně riziku nákazy koronavirem. Kromě roušek a respirátorů tak můžeme naše zdravotníky vybavit i ochrannými štíty, za což jsme skutečně moc rádi a patří jim naše velké poděkování. Studenti navíc dokázali jejich výrobu ještě zefektivnit, takže pokud budou mít dostatek potřebného materiálu, budou moci dodávat ochranné štíty v daleko větším množství všem záchranným složkám,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis.

Ochranné štíty, které vznikají na Fakultě elektrotechnické, se skládají ze dvou dílů. Průhledná část o šíři 1 milimetru je z polykarbonátu, na flexibilní pásku kolem hlavy je použit polypropylen. Řešení navrhli studenti doktorského studia, kteří jsou společně s několika zaměstnanci do výroby zapojeni. Rychlost výroby metodou řezání laserem je ve srovnání s 3D tiskem více jak 24násobná.

„K výrobě štítů studenti využívají infrastrukturu připravované studentské dílny a laboratoře „Student Makerspace.“ Pro zájemce, kteří by je chtěli ve výrobě následovat, zveřejnili návod na webu Thingiverse,“ doplnil děkan fakulty profesor Zdeněk Peroutka.



Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy