Výměnu osobních dokladů už neodkládejte

Lidé, jejichž osobní doklady pozbyly platnosti, by už neměli odkládat návštěvu městského úřadu, aby si je vyměnili za nové. Výměnu propadlých občanek nebo pasů bylo možné odložit po dobu nouzového stavu, kdy bylo dočasně přípustné prokazovat se občanským průkazem nebo pasem, jehož platnost vypršela. To už po skončení nouzového stavu není možné.

dezinfekce

O občanský průkaz by si měli co nejdříve požádat rovněž občané, kteří dovršili patnácti let věku a ani oni po dobu nouzového stavu nemuseli tuto záležitost řešit. Dočasně tedy neplatila nejen povinnost odevzdávat propadlé doklady a žádat o nové, a to nejen z důvodu vypršení platnosti, ale i v řadě jiných případů. Například po svatbě, rozvodu, úmrtí manžela či změny místa trvalého pobytu. Jednoduše řečeno, vydávání osobních dokladů se vrátilo k normálu, což se týká všech zákonných povinností s tím spojených.

Podle Ministerstva vnitra ČR ukázalo statistické zjišťování zaměřené na počty žádostí o vydání občanského průkazu nebo cestovního pasu a na předání těchto osobních dokladů na úřadech obcí s rozšířenou působností, že počet těchto úkonu je po ukončení nouzového stavu velmi nízký. Počátkem června nebylo ještě vyměněno kolem 180 000 občanských průkazů, jejichž platnost skončila po 1. březnu letošního roku.


Zdroj: město Sokolov

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy