„Volby dopadnou dobře," říká člen facebookové skupiny.

Blížící se druhé kolo prezidentské volby je častým tématem současných debat. Pro některé jsou velkým překvapením názory jejich rodičů, dětí, přátel a spolupracovníků. Debaty se z domovů a pracovišť přelévají i na sociální sítě, kde jsou mnohdy velmi ostré. A často i za hranou zákona. Co se to s naší společností stalo?

dezinfekce

Proč zrovna volba prezidenta, který v našem parlamentním systému má spíše reprezentativní než exekutivní funkci? A jak volí vaši kamarádi, kolegové nebo sousedi? Jedna ze skupin přátel z našeho regionu má jasno. Založili proto facebookovou stránku Náš kraj volí Drahoše. A od té doby zažívají perné chvíle při vysvětlování svých postojů v komentářích. Zajímavým faktem je skutečnost, že málokdo se ptá, většina spíše hodnotí nebo sděluje své názory.  Zeptali jsme se proto jednoho z nich na pár otázek, které by mohly osvětlit motivaci. Odpovídal Jaroslav Vyčichlo. 


Proč projekt vznikl, a jak víte, že kraj volí pana Drahoše?
Stránky vznikly jako soukromá iniciativa několika přátel, kteří mají už dlouho pocit, že tato země potřebuje změnu. A shodli jsme se, že nechceme čekat až jí někdo udělá za nás. Při čtení agresivních příspěvků příznivců některých politických stran a kandidátů jsme totiž měli stále silnější pocit, že by se nám ta jejich změna nemusela ani trochu líbit. Nám se vůbec nezamlouvá představa života v hospodě čtvrté cenové skupiny obehnané ostnatým drátem, a priton (rusky cosi na pomezí špinavé hodpody a veřejného domu, pozn. redakce) se stakany vodky už vůbec ne. My chceme aby tu zůstala demokracie. Aby Česká republika byla součástí Evropy, kam ostatně vždy patřila. A aby se kultivovala česká politika.

Samotný název stránky Náš kraj volí Drahoše je tak trochu slovní hříčka. Čeština je krásná v tom, že vedle doslovného výkladu umožňuje i výklad volný, obecný a různé další. Fakticky je ten název správný. Náš kraj skutečně volí Drahoše, stejně jako všechny ostatní kraje v republice. Je jedním z kandidátů a matematicky je skoro nulová pravděpodobnost, že by u nás dostal nula procent hlasů. A na druhé straně ten název nikde neříká, že ho bude volit sto procent lidí. Jen konstatuje, že ho náš kraj volí. Vlastně správně by to bylo, i kdybychom do názvu místo profesora Drahoše dosadili kteréhokoliv jiného kandidáta. 

Ukázalo se ale, že velká část příznivců Miloše Zemana nejen že nemá smysl pro humor, ale dokonce ani pro pravidla českého jazyka. Zatímco voličům ostatních kandidátů název nepřipadal nijak urážlivý, pro Zemanův elektorát je po celou dobu kampaně jako červený hadr pro býka. Tvrdošíjně se drží doslovného výkladu a napadají nás, že lžeme a podobně. No a my jim stále dokola vysvětlujeme, že pokud je venku kosa, také tím nikdo nemyslí tu věc na sekání trávy, když padají trakaře, taky se nikdo neschovává aby mu na hlavu nespadlo kolečko. 


V našem kraji mají výraznou převahu voliči současného prezidenta. V prvním kole získal téměř 44 %, zatímco jeho rival necelých 25 %. Myslíte, že se vám to podaří nějak změnit nebo alespoň ovlivnit?
No samozřejmě že si to myslíme. Jinak bychom přece nic takového nedělali! Snažíme se prostřednictvím naší stránky především vysvětlovat, jaké jsou pravomoci prezidenta republiky, že sem opravdu žádné migranty nepřivede, ale třeba i takové věci jako že Jiří Drahoš má obrovské politické zkušenosti. Vždyť jen vyjednání strategie AV 21, která řeší spolupráci Akademie věd ČR, průmyslu, vlády a senátu pro 21. století, bylo husarským politickým kouskem. Nemluvě o tom, že si hodně lidí vůbec neuvědomuje, co to je řídit firmu s víc než osmi tisíci zaměstnanci, což je právě akademie. A jak je těžké vyjednávat s parlamentem i ministerstvy o penězích na její fungování, nebo zákony které to umožňují. Ten člověk má obrovské politické zkušenosti. Paradoxně větší, než většina politiků. Chybí mu jen ty čtyři roky praxe při rétorických cvičeních ve Sněmovně. Ale to se snad dá odpustit, ne? 

Jinak ještě k té převaze. Převahu v prvním kole měli voliči prezidenta Zemana nejen v hlasech, ale také pokud jde o vulgární vyjadřování. Což neznamená, že by mezi voliči pana profesora nebyl nikdo takový, ale jde o ojedinělé případy. Naopak výrazný handicap voličů současného prezidenta je v argumentační rovině. Dávají nepokrytě průchod emocím, a opomíjí fakta. A bohužel někdy je ani slyšet nechtějí. Myslíme si, že střetnutí s realitou pro většinu z nich bude jednou velmi tvrdé, ale tak už to bývá. Pravda někdy bolí. 


Proč jste si vybrali zrovna tohoto kandidáta?
Protože někteří z nás znají pana profesora Drahoše osobně, a protože jiní z nás znají zase osobně Miloše Zemana. Miloš Zeman byl vždy kontroverzní, ale nelze mu upřít že toho v minulosti udělal pro Českou republiku hodně, jak v pozitivním, tak v negativním slova smyslu. Bohužel tím jak stárne, máme pocit, že poměr negativ nad pozitivy v jeho případě začíná převažovat. V posledních letech se stal reliktem vlastní minulosti. Řečeno sportovní terminologií už nemá tah na bránu. Uplynulých pět let jen stále mluví o tom, jak mu jde o obyčejné lidi ale pokud se fakticky zamyslíme nad tím, co pro ně za tu dobu udělal, zjistíme že nic. Samozřejmě má například zásluhu na rychlém dojmenování soudců ústavního soudu a některých dalších věcech. Ale reálně svou vyhrocenou rétorikou spíš rozhádal společnost, která se rozdělila na dva tábory, které spolu neumí komunikovat. A to je i naše hlavní výhrada vůči Miloši Zemanovi, což ale neznamená, že bychom volili za každou cenu proti němu. Pouze chceme změnu tohoto stylu a došli jsme k přesvědčení, že on už ji přinést nedokáže. 

Objektivně vzato bylo mezi devíti kandidáty více lidí, kteří by tuto změnu mohli přinést. To, že jsme si vybrali právě pana profesora Drahoše souvisí s jeho základními povahovými a profesními rysy. Jako vědec musí mít analytické myšlení, být schopen se na jeho základech věcně rozhodovat, ale zároveň predikovat i přijmout výsledky. Vědec nemůže říct: Ano objevili jsme penicilin, ale mně se nelíbí, protože se k těm chudinkám bakteriím chová agresivně. A následně celý objev kvůli tomuto vlastnímu subjektivnímu pocitu zavrhnout. Vědec musí ctít fakta a podle nich se rozhodovat. Padni komu padni. Což samozřejmě neznamená, že vědci nemohou být emotivní, nebo že musí být suchaři. Z naší zkušenosti byla největší sranda vždy s historiky nebo jadernými fyziky. Ale chemici jsou taky fajn. Proto Drahoš.


Co bude po volbách?
Volby dopadnou dobře. Jak prý říkal John Lennon, na konci to vždy dobře dopadne. A pokud to dobře nedopadlo, tak to ještě není konec. Ale ne, teď vážně. Pokud zvítězí současná hlava státu, zřejmě to bude znamenat pokračování krize v této společnosti. A pro nás zřejmě i pokračování v naší občanské iniciativně. I když to občanské asi škrtněte. Zní to moc honosně. Prostě děláme jen to, co by asi měl dělat každý. No a pokud vyhraje pan profesor Drahoš, asi zkusíme do hospody pozvat pár našich kamarádů co volili Zemana a zkusit se s nimi domluvit na trvalém příměří. Konec konců, vždyť je to blbost hádat se furt kvůli politice. Nebo ne?


Při přípravě článku jsme hledali i stránky na podporu pana Zemana. Ale žádné zdejší, čistě regionální, jsme nenašli. Hledali jsme špatně?
 
My o žádných nevíme. Ale pokud by byly, určitě se s jejich tvůrci rádi seznámíme. Celkem by nás zajímalo, jací lidé sedí na druhé straně Zemanovy kampaně. Podle těch centrálních stránek to totiž nejsou žádní naštvaní voliči, nebo idealisté jako je tomu v našem případě, ale velmi výkonné profesionální týmy. A od profesionálů se člověk může vždy něčemu přiučit, a nahlédnout pod pokličku volební mašinérie. My jsme, kromě jednoho z nás, naprostí amatéři. A u toho vlastně asi i zůstaneme. Tedy pokud se v této zemi věci vrátí do normálu. Ale my věříme že ano :-) 


Děkujeme za rozhovor.
V příloze si můžete přečíst ukázky z odpovědí těch, kteří uvedli své důvody k hlasování pro kandidáta Jiřího Drahoše.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy