Váháte? Tady jsou důvody, proč si do rodiny pořídit psa

Přemýšlíte o tom, že si domů pořídíte psa nebo jiného domácího mazlíčka?

dezinfekce

Vlastnit psa je velká zodpovědnost a rozhodně to není jen o tom ho venčit, očkovat, stříhat a shánět a doplňovat krmení pro psy. Mít psa také znamená značný přínos pro vaše fyzické i duševní zdraví, o tom koneckonců hovoří i známé přísloví – pes je nejlepší přítel člověka. Domácí mazlíčci mají v rodinách zkrátka nezastupitelnou roli.

Jaké jsou výhody, když si svého mazlíčka do rodiny pořídíte?

1) Pryč od rodinných stereotypů

Jestliže nejste nadšencem stereotypů v životě i domácnosti, je pro vaši rodinu pejsek to pravé pozdvižení. Důležité je, aby se změnou chodu v domácnosti všichni souhlasili a byli na ni připraveni. Do vaší rodiny přibyde plno nových návyků, ať už jde o výcvik, hraní a společné procházky. Doma bude lepší nálada a na každý návrat z práce nebo ze školy se budete těšit o něco více než dříve.

2) Trávit jako rodina více času pohromadě

Nezastupitelná role psů v rodině spočívá zejména v jejich schopnosti upevňovat rodinné vztahy. Obecně v rodinách, jejichž součástí je domácí mazlíček, spolu členové rodiny tráví více času, méně se hádají a jsou si blíže.

3) Pes jako způsob, jak naučit vaše děti zodpovědnosti

Chcete svému dítěti pořídit psa? Pak je to mimo jiné vhodný způsob, jak svoje děti naučit zodpovědnosti. Péče o psa sebou nese spoustu každodenních návyků jako je krmení, venčení, cvičení. Právě tyto návyky je dobré v dítěti posilovat a naučit ho tak zodpovědnému chování, které se mu jistě oplatí v budoucnu. Péče o domácí zvíře navíc buduje osobnost dítěte ve smyslu, že se naučí starat také o někoho jiného než o sebe.

Domácí mazlíček může být pro dítě přípravou na péči o nového sourozence. Jedním z přínosů, který plyne ze vztahu s domácím mazlíčkem, je předpoklad pro dobrý vztah s nově příchozím bratříčkem nebo sestřičkou. Právě sdílení lásky o rodinného mazlíčka utváří a prohlubuje pouto mezi sourozenci.

Vyvarujte se však situaci, kdy dítěti pořídíte psa pouze proto, že má narozeniny nebo ho bezdůvodně chce a slibuje, že se o něj bude starat. Pes by měl být do rodin pořizován jen tehdy, jsou-li na to všichni členové připraveni. Rodiče by měli znát své děti a jejich časové možnosti. V žádném případě pak pes nesmí dítěti sloužit jako náhražka rodičovské pozornosti.

Autor: Redakce REGIONZAPAD.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy