Uklidnění při stresu: Tipy pro zvládání stresu

Jste ve stresu? Vyzkoušejte některé z těchto tipů pro zmírnění stresu.

dezinfekce

Znepokojuje vás stres a jste podráždění? Uklidnění při stresu může pomoci obnovit klid a vyrovnanost vašeho chaotického života. Nemusíte investovat spoustu času nebo přemýšlet o úlevě od stresu. Pokud se váš stres vymkne kontrole a potřebujete rychlou úlevu, zkuste jeden z těchto tipů.

Buďte aktivní

Prakticky jakákoli forma fyzické aktivity může působit jako odlehčovač stresu. I když nejste sportovcem nebo jste mimo kondici, cvičení může být stále dobrým odlehčením od stresu.

Fyzická aktivita může napumpovat vaše endorfiny a jiné přírodní nervové chemikálie, které zvyšují váš pocit pohody. Cvičení může také soustředit vaši mysl na pohyby těla, což může zlepšit vaši náladu a pomoci překonat podráždění. Zvažte chůzi, jogging, zahradnictví, úklid domu, jízdu na kole, plavání, vzpírání nebo cokoli jiného, co vás přiměje k aktivitě.

Jezte zdravě

Zdravá strava je důležitou součástí péče o sebe. Cílem je jíst různé druhy ovoce a zeleniny a celozrnné věci.

Vyvarujte se nezdravým zvykům

Někteří lidé se mohou vypořádat se stresem tím, že pijí příliš mnoho kofeinu nebo alkoholu, kouří, příliš mnoho jedí nebo používají nezákonné látky. Tyto zvyky mohou poškodit vaše zdraví.

Meditujte

Během meditace soustředíte svou pozornost a potichu potřásáte myšlenkami, které vám mohou zlepšit mysl a zahnat stres. Meditace může vnést pocit klidu, míru a rovnováhy, z čehož může těžit jak vaše emoční pocity, tak vaše celkové zdraví.

Kontrolovaná meditace, řízené vizualizace a další formy meditace lze kdykoli praktikovat, ať už jste na procházce, jedete autobusem do práce nebo čekáte v ordinaci lékaře. Můžete také kdekoli zkusit hluboké dýchání.

Více se smějte

Dobrý smysl pro humor nedokáže vyléčit všechny nemoci, ale může vám pomoci cítit se lépe. Když se smějete, nejen to odlehčí vaši duševní zátěž, ale také způsobí pozitivní fyzické změny ve vašem těle. Smích nabudí a poté sníží vaši stresovou reakci. Takže si přečtěte některé vtipy, řekněte nějaké vtipy ostatním, sledujte komedii nebo se bavte se svými vtipnými přáteli. Nebo vyzkoušejte smíchovou jógu.

Bavte se s lidmi

Když jste stresovaní a podrážděni, může být vaším instinktem jít do izolace. Místo toho oslovte rodinu a přátele a tvořte sociální kontakty.

Sociální kontakt je dobrým odlehčovačem stresu, protože může nabídnout rozptýlení, poskytnout podporu a pomoci vám snášet životní trable a pády. Takže si udělejte čas na kávu s kamarádem, pošlete e-mail příbuznému nebo navštivte kostel.

Máte více času? Zvažte dobrovolnictví pro charitativní skupinu a pomozte sobě a přitom pomáhejte druhým.

Buďte asertivní

Naučte se říkat ne a také se naučte delegovat práci či úkoly na další koelgy či kolegyně v týmu.

Souhlas se může zdát jako snadný způsob, jak udržet přátelství a dobré vztahy a předcházet konfliktům a udělat práci správně. Ale ve skutečnosti vám může stálé souhalsení způsobit vnitřní konflikt, protože vaše potřeby a potřeby vaší rodiny se mohou dostat až na druhé místo za pracovní povinnosti, což může vést ke stresu, hněvu, rozhořčení, a dokonce i touze po pomstě. A to není ta správná a klidná cesta.

Zkuste jógu

Jóga je díky své řadě postojů a cvičení s řízeným dýcháním oblíbeným prostředkem proti stresu. Jóga spojuje fyzické a duševní disciplíny, které vám mohou pomoci dosáhnout pokojnosti těla a mysli. Jóga vám může pomoci uvolnit se a zvládat stres a úzkost.

Vyzkoušejte jógu samostatně nebo najděte kurz jógy ve svém okolí či komunitě. Zejména Hatha jóga je díky svému pomalejšímu tempu a snadnějším pohybům dobrým uvolňovačem stresu.

Dobře se vyspěte

Stres může způsobit, že budete mít problémy s usínáním. Když máte příliš mnoho práce – a příliš mnoho na přemýšlení – váš spánek může trpět. Ale spánek je doba, kdy se váš mozek a tělo dobíjí.

A kvalita a množství spánku, které dostanete, může ovlivnit vaši náladu, úroveň energie, koncentraci a celkové fungování. Pokud máte potíže se spánkem, ujistěte se, že máte tichou a relaxační rutinu před spaním, poslouchejte uklidňující hudbu, odložte hodiny a dodržujte konzistentní rozvrh. Můžete také vyzkoušet doplňky cbd, které vám pomohou klidně usnout.

Pište si deníček

Zapisování vašich myšlenek a pocitů může být dobrým uvolněním pro jinak potlačené emoce. Nemyslete na to, co napsat – jen ať se to stane. Napište cokoli máte na mysli. Nikdo to nemusí číst, takže se nesnažte o dokonalost v gramatice nebo pravopisu.

Nechte své myšlenky plynout na papíře – nebo na obrazovce počítače. Až budete hotovi, můžete vyhodit to, co jste napsali, nebo to uložit, abyste se později zamysleli.

Muzicírujte a buďte kreativní

Poslouchání nebo hraní hudby je dobrý nástroj proti stresu, protože může způsobit mentální rozptýlení, snížit svalové napětí a uklidnit stresové hormony. Posuňte hlasitost nahoru a nechte svou mysl vstřebat hudbu.

Pokud hudba není jedním z vašich zájmů, obraťte svou pozornost na další záliby, které vás baví, jako je zahradnictví, šití, skicování – cokoli, co vyžaduje, abyste se zaměřili spíše na to, co děláte, než na to, co si myslíte, že byste měli dělat.

Vyhledejte odbornou pomoc

Pokud nové stresory zpochybňují vaši schopnost uklidnit se, nebo pokud opatření pro vlastní klid nefungují, možná budete muset hledat posílení ve formě terapie nebo poradenství. Terapie může být také dobrý nápad, pokud se necítíte dobře a uvězněni ve svém smutku, máte-li nadměrně starosti nebo pokud máte potíže s prováděním každodenních rutin nebo plnění povinností v práci, doma nebo ve škole.

Profesionální poradci nebo terapeuti vám mohou pomoci identifikovat zdroje vašeho stresu a naučit vás nové postupy, jak se s tím vypořádat.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy