Turistické vybavení - Kam je dobré ho vzít na dovolenou 2021?

Kam vyrazit na dovolenou a jak ji trávit? To je otázka, na kterou si musíme při plánování naší dovolené odpovědět nejdříve.

dezinfekce

Aktivní odpočinek v přírodě a horách volíme čím dál častěji a není se čemu divit. Povalování na pláži není totiž pro každého. Rádi si z dovolené odnášíme také zážitky, o kterých v přírodě není nouze. Abychom si však pobyt dostatečně užili, neměli bychom podcenit turistickou výbavu.

Jakou turistickou obuv zvolit do hor a podhůří? 

Záleží na tom, jak si výlet do hor představujeme. Může se jednat o náročnější vysokohorskou turistiku na různě dlouhých trasách, ale také o kratší výlety s dětmi. V obou případech bychom se měli zaměřit především na kvalitní obuv. Zatímco na výlety s dětmi postačí maminkám dámské tenisky, na delší túry už je vhodnější zvolit pevnější trekovou obuv. Mrkněte na tenisky dámské na eobuv.cz. V zásadě vybíráme ze dvou materiálů, kůže a textil. Kožená obuv se na turistiku hodí především pro svoji nepromokavou a odolnou povahu. V případě, že však hlásí pěkné počasí, můžeme si vzít na krátký výlet i plátěnky nebo outdoorové sandále. V horách ale nikdy nepodceňujte počasí. Umí být pěkně proměnlivé. Než tedy vyrazíte na výlet, nezapomeňte zkontrolovat předpověď na několik následujících hodin dopředu a podle toho zvolte správnou obuv. Jestliže se chystáte zdolávat těžší vrcholy, vybavte se kvalitní obuví, ideálně kategorie B, B/C, C. Při náročnějším zdolávání ledovců přibalte mačky.

Jaký turistický batoh zvolit?

Boty už bychom měli, teď se podíváme na výběr vhodného turistického batohu. Na výběr máme ze 3 kategorií. Dámské batohy, pánské batohy a dětské batohy. Dále je pak můžeme třídit na malé, střední a velké batohy. Při jejich výběru musíme mít na mysli, že nesmí délka batohu přesahovat záda. Nesprávným nošením bychom si totiž mohli zadělat na bolesti zad. Na delší výlety je vhodné, když batoh disponuje hrudním, ideálně pak taky bederním pásem. Váha batohu se pak lépe rozloží. Na krátký výlet si vystačíme s malým batohem, na půldenní už se hodí více střední batoh. Chystáme-li se na delší výšlap, např. i s přespáním, zvolíme větší turistickou krosnu. Pokud není součást batohu pláštěnka, nezapomeňte si ji přibalit zvlášť. U dětských batohů jsou součástí výbavy batohů mnohdy malé praktické podsedáky. Velmi užitečné jsou u turistických batohů také boční kapsy na tekutiny. Oceníte je především při krátkých zastávkách, kdy jen rychle vytáhnete láhev a nemusíte se zdržovat otvíráním batohu. Při výběru dále zohledňujeme počet kapes batohu. I při kratších výletech se hodí, když má nejméně 2 kapsy. Využijeme je na oddělení svačinky od náhradního oblečení. Některé turistické batohy disponují také poutky na trekingové hole.           

Jaké oblečení zvolit při cestě do hor?

Dnešní trh nabízí široký sortiment funkčního oblečení, které se hodí do různých teplot a podmínek. Základem je kvalitní termoprádlo. V zimě zahřeje, můžete jej využít ale i v létě, kdy funkční prádlo neabsorbuje vodu a pot se tak může rychleji odpařovat. Díky této vlastnosti se zabraňuje přehřívání organismu a výlet si tak můžeme užít ve vší pohodlnosti. Vrchní a spodní díl oděvu můžeme vybírat z mnoha funkčních variant. Kalhoty, legíny, šortky, trika s krátkým či dlouhým rukávem, mikiny a bundy nejrůznějších barev. Pro dámy dokonce legíny se sukní. I při turistice můžete vypadat stylově. Při delších výletech se doporučuje metoda vrstvení.

Autor: Redakce REGIONZAPAD.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy