SVS stahuje mleté vepřové maso s nadlimitním obsahem antibiotik

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu mleté vepřové maso prodávané v prodejnách obchodního řetězce Lidl. Laboratorní vyšetření odhalilo v surovině (masovém ořezu z Polska), z níž byl produkt vyroben, nadlimitní obsah antibiotika amoxicilinu. Spotřebitelé, kteří mají maso doma, by jej rozhodně neměli konzumovat a mohou jej vrátit v prodejně, ve které jej zakoupili.

zprávy uniweb weby

Identifikace výrobku:
Název: Vepřové mleté maso 20 %, váha 1 kg
Výrobce: MASO POLIČKA s. s.
Číslo šarže: 207237
Datum použitelnosti: 10. 10. 2021
Celkové množství: 17 430 kg

Inspektoři SVS odebrali u výrobce vzorek ze zásilky masového vepřového ořezu dovezeného z Polska. Následné vyšetření prokázalo ve vzorku výrazně nadlimitní obsah amoxicilinu. Detekovaná hodnota byla 60krát vyšší než limit, který činí 50 µg/kg.

Při okamžitě zahájeném došetřování případu bylo zjištěno, že provozovatel v mezidobí mezi odebráním vzorku a obdržením výsledků použil masový ořez k výrobě výše popsaného produktu. Dne 3. 10. 2021 bylo veškeré množství vyexpedováno do skladů obchodního řetězce Lidlu. SVS nařídila stahování daného výrobku z tržní sítě a jeho následnou likvidaci.

Antibiotika se v chovech hospodářských zvířat používají v medicínsky odůvodněných indikacích s cílem zachování dobrého zdravotního stavu a užitkovosti a jejich odpovědné používání přináší řadu pozitiv. Minimalizují například četnost, závažnost a zdravotní dopady výskytu infekčních onemocnění zvířat a s tím spojené i nepříznivé ekonomické dopady. Proto, že používání antibiotik přináší také řadu rizik, je v celé Evropské unii od roku 2006 zakázáno používat antibiotika coby stimulátorů růstu a produkce u potravinových zvířat.

V České republice se díky opatřením na úrovni Ministerstva zemědělství, chovatelů a veterinárních lékařů zlepšuje zdravotní stav zvířat. I díky pravidelné kontrole Státní veterinární správy v oblasti reziduí léčiv je situace velmi dobrá.

Amoxicilin patří do skupiny penicilinů. Jde o nejpoužívanější skupinu antibiotik ve veterinární medicíně. Peniciliny mají obecně nízkou toxicitu, u některých jedinců mohou však vyvolávat alergické reakce. Z tohoto důvodu jsou pro peniciliny stanoveny nízké limity v potravinách tzv. MRL (maximální limit reziduí).


Zdroj: Státní veterinární správa (SVS) 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Popelka

Hlavní zprávy

 

weby uniweb