Současný důchodový systém v ČR: Jak funguje?

Víte, jak funguje důchodový systém v České republice? Výšku částky, která vám přistane každý měsíc na účtu, si můžete snadno spočítat na důchodové kalkulačce. Jak se ale stát ke zmíněné částce dostane? Zjistěte více o českém důchodovém systému, typech důchodů a o způsobu výpočtu finálního příspěvku v článku.

dezinfekce

Dva pilíře důchodového systému
Český důchodový systém má nyní podobu dvou pilířů. První pilíř stojí na současných pracujících, kteří odvádějí poměrnou část platu na důchodové pojištění (jež je součástí sociálního odvodu spolu s nemocenským pojištěním). Vybrané peníze financují příspěvky pro současné důchodce, jedná se o průběžný systém vyplácení dávek založený na solidaritě. Státní příspěvek z prvního pilíře si můžete snadno spočítat v internetové důchodové kalkulačce

Peníze do současného druhého pilíře si spoří každý sám – jedná se o penzijní připojištění, které stát finančně podporuje. Kdo si takové připojištění uzavřel před prosincem 2012, svěřuje své peníze do transformovaného fondu, ze kterého je může vybrat už v 60 letech. Ostatní, jež podepsali u pojišťovny smlouvu po tomto datu, šetří finance do účastnických fondů, ze kterých je mohou vybrat až při odchodu do důchodu.

Různé typy důchodů
Český stát vyplácí nejen starobní důchody, ale i další typy příspěvků s označením „důchod“. Jedná se o důchod invalidní, sirotčí, vdovský a vdovecký a samozřejmě zmíněný starobní včetně předčasného. Všechny tyto typy hradí příjemcům stát z prvního solidárního pilíře. Nárok na jejich získání se mění podle typu, vždy ale záleží na době placení důchodového pojištění – čím déle se pracující účastnil, tím vyšší bude vyplácená částka.

Nárok na klasický starobní důchod má člověk, jenž do státní kasy přispíval na důchody ostatním alespoň 35 let a dosáhl důchodového věku 65 let. Může ale odpracovat méně let či odejít do předčasného důchodu, v tom případě se jeho měsíční příspěvek od České správy sociálního zabezpečení ovšem sníží. Ke snadnému aktuálnímu výpočtu využijte důchodovou kalkulačku.

Jak se důchod počítá?
U každého typu důchodu se finální částka příspěvku skládá ze dvou složek – ze základní výměry, kterou stanoví stát (pevná částka, kterou dostanou všichni bez ohledu na další skutečnosti, v roce 2020 to bude částka 3 490 Kč), a z procentní výměry, která se vypočítává a redukuje z platu. 

Nespoléhejte jen na stát, spořte si
Základem celého českého důchodového systému je solidarita se seniory. Vzhledem ke stárnoucímu obyvatelstvu bylo nutné posunout věk odchodu do důchodu tak, aby byl stále dostatek vydělávajících obyvatel, kteří tyto příspěvky zaplatí. Je ale otázkou, jak bude demografická situace vypadat za 20 či 30 let a jak vysoké důchody pak budou dostávat dnešní ekonomicky aktivní lidé. Proto se nespoléhejte jen na důchod od státu, ale spořte si peníze v druhém pilíři nebo vhodně investujte.


PI


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy