Sokolov: Zachránci vodáků získali medaile (TV Západ)

Rada města Sokolova udělila dvěma mladým mužům Janu Machovi a Radovanu Ptákovi medaile Za zásluhy o bezpečnost. Stalo se tak ve čtvrtek 15. července za přítomnosti starostky Sokolova Renaty Oulehlové, místostarosty Jana Picky, velitele Městské policie Sokolov Petra Kubise a ředitele Územního odboru Karla Stodoly.

dezinfekce

Opět dní předtím se odehrálo drama na jezu v Černém Mlýně,kde se převrátila loď s vodáky a nebýt duchapřítomnosti aodvahy kriminalistického technika Jana Macha a jeho kamarádaRadovana Ptáka, mohlo dojít k tragédii.

"Upřímně jsem nad tím vůbec nepřemýšlel. Přiběhl nějaký pán, který volal, že se někdo topí. Ani jsem v hlavě neměl srovnané, jak pomohu. Prostě to přišlo samo od sebe. Nepřemýšlel jsem nad tím. Bosí jsme tam běželi. Já jsem běžel k řece. Kamarád se mi najednou ztratil z dohledu a pak už jsem viděl, jak leze přes lávku na střed jezu na betonový pás. Mezitím jsem si od jednoho vodáka vzal vestu, jiný vodák tam měl u sebe zase provaz – to nám strašně pomohlo. Nebýt toho provazu, tak nevím, jak by to dopadlo. Ani nevím, jak mě to napadlo, zavázal jsem si ho okolo sebe. Kluci, co tam byli, byli strašně šikovní, tak ti mě drželi v první části řeky. Snažil jsem se doplavat na ten pás, kde už byl kamarád. Tam jsme se sešli. Radovan sundal záchranný kruh a začali jsme jim to házet. Mezitím tam doplul jiný vodák, který se tam snažil pomoci z kánoe. Byl tam ale strašný zmatek, že se mu všichni chytli z jedné strany loďky a strhli ho dolů. Snažil se to tedy ještě chvíli vyrovnávat, ale poté ho svrhli a začal se tam s nimi točit v tom víru. Mezitím, co jsme ještě házeli ten kruh, tam přišli ještě dva kluci, už si to jasně nepamatuji, ty nám též ale strašně pomáhali. Protože nám pomáhali vyndávat vodáky z té vody. Sami bychom je na tom pásu těžko udrželi, bylo vidět, že jsou již unaveni. Takže ti tam odvedli také obrovský kus práce. Když jsme vytáhli toho posledního kluka, tak ho tam podpírali, aby nebyl ve vodě, aby se nepodchladil," Jan Mach.

"Vždy je potřeba myslet na to, že je třeba zachraňovat s rozmyslem. Kdyby tam nebylo lano, nebyly tam pomůcky, tak bychom uškodili sami sobě a možná bychom se i utopili, protože ten vracák měl neskutečnou sílu. Tímto bych chtěl poděkovat i České zemědělské univerzitě, že nás vzali na vodácký kurz do Rakouska, kde součástí byla i záchrana lidí z jezu. Takže nám to sepnulo a byli jsme celkem jako sehraný tým," doplnil Radovan Pták.

Oba zachránci jsou aktivními vodáky a před vodou mají velký respekt.

"Rozhodně bych doporučoval lidem mít vždy vestu. Nikdy nepřeceňovat své síly. A hlavně nikdy nesjíždět nebezpečný jez, protože to je prostě hazard. Znám spoustu zkušených vodáků, kteří když sjíždí jezy jako kajakáři, tak mají kolem sebe lidi, kteří mají házečky, lana apod. Takže vodáci amatéři a rekreační vodáci – to neexistuje, i profíci mají neskutečný respekt. Takže by ho měli mít všichni, protože je to živel," varoval Pták.

Jan Mach pracuje u Policie jako technik a jeho činu si kolegové považují.

"Já jsem hned po té události navrhl cestou našeho krajského ředitele ocenění za statečnost k rukám policejního prezidenta. Předpokládám, že ji bude akceptovat a že dostane takto výjimečné vyznamenání," uvedl ředitel Územního odboru Karel Stodola.

V zasedacím sále sokolovských zastupitelů se zachránci také zapsali do Kroniky města.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy