Sokolov: V nemocnici letos daruje krev o tisíc lidí více než před čtyřmi lety

Více než 4000 lidí již letos darovalo krev na Transfuzním oddělení Nemocnice Sokolov. Za loňský rok tu evidují 4975 odběrů, v letošním roce pravděpodobně půjde o podobné číslo. Ve srovnání s rokem 2015, kdy sem přišlo jen něco málo přes 3900 dárců, se jedná o více než pětinový nárůst.

dezinfekce

Podle zdejší vrchní laborantky Štěpánky Bískové může za větší zájem Facebook a s tím spojená moderní propagace oddělení na sociálních sítích. 

Facebookový profil sokolovské transfuzky funguje zhruba rok a půl, od té doby zde skokově narostl počet tzv. prvodárců. 

„Po roce jsme dělali statistiku a měli jsme o 53 procent nových dárců více, než v předchozím roce,“ uvedla Bísková.

Letos tu evidují 244 nových dárců, rok předtím to bylo 159 a předtím ještě o 12 méně. Mezi nimi je více žen, což je atypický údaj, protože mezi dárci je standardně více mužů. Z celkového množství je to necelých 70 procent.

„Facebookové stránky jsme založili pro pružnější komunikaci s dárci. Začalo nás to ale samotné bavit a vkládáme na profil i zajímavosti o krvi, které mnohé uživatele překvapí. Komunikujeme i přes messenger a odpovídáme na dotazy,“ popisuje Štěpánka Bísková.

Dárci sem ale často přijíždí i z větších vzdáleností - z Plesné, Aše či Kraslic. Dárce s pořadovým číslem 4000 Jiří Schmiedkunz to neměl daleko, v Sokolově bydlí a darovat krev přišel po 39. 

„Před lety mě inspirovali kolegové z práce. Řekl jsem si, že jsem mladý, zdravý chlap, tak proč bych neměl jít darovat krev,“ uvádí Jiří Schmiedkunz a od té doby svůj slib plní pravidelně.

Jednou za tři měsíce odevzdá na transfuzce předepsané množství krve.

Podle Štěpánky Bískové je počet dárců krve stabilně dostačující. Ale to neznamená, že dárce odmítají. Dárci se předem na odběry objednávají sami. Ovšem někdy je zapotřebí více krve určité krevní skupiny a v takových případech je pracovnice transfuzního oddělení aktivně oslovují.

K tomuto stavu dochází bez ohledu na roční období, nelze ho předem předvídat. Většinou chybí negativní krevní skupiny, nejčastěji 0 negativní.

„Dárce pro akutní nedostatek zásob krevních konzerv obvoláváme tak desetkrát do roka,“ uvádí Štěpánka Bísková.

Aby se člověk stal dárcem, tak musí splnit podmínky od 18 do 65 let, jako prvodárce by měl člověk přijít nejpozději ve věku 50 let. Jeho váha musí být nejméně 50 kg a měl by být zdravý. Důležitý je také trvalý pobyt v České republice, proto s sebou musí mít dárce průkaz totožnosti a také kartičku pojištěnce. Měsíc před příchodem nesmí dárce užívat antibiotika a v posledním měsíci před příchodem nesmí mít přisáté klíště.

Další důležité informace jsou na webových stránkách www.nemosok.cz.


Zdroj: Markéta Singerová, tisková mluvčí Nemocnice Ostrov a Nemocnice Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy