Sokolov: Památník sovětských zajatců je důstojným pietním místem

Přibližně 2500 sovětských válečných zajatců bylo pochováno ve společném hrobě vedle pomníku v Heyrovského ulici. Toto místo dříve připomínal jen památník, v roce 2018 byl doplněn čtrnácti deskami se jmény pochovaných. Většinou zemřeli v lazaretu kdysi stojícím v místě současného sídliště Vítězná. Celý prostor památníku se letos stal důstojným pietním místem poté, co byl ještě doplněn ozdobným plotem.

dezinfekce

Zelenou plochu nad společným hrobem považovali někteří lidé pouze za obyčejný trávník a podle toho se chovali. Nebylo výjimkou, že tady dokonce venčili své psy. Což nebylo příliš důstojné. Vedení města proto rozhodlo, že prostor oplotí. Místo, kde jsou uloženy ostatky zajatců, není zcela nepřístupné, ovšem po dokončení plotu tvoří ucelený areál. Oplocení je obdobné, jako na sousedním městském hřbitově, a jeho pořízení přišlo město na zhruba 600 000 korun.

„Jsme přesvědčeni o tom, že je potřeba si některé události v dějinách lidstva připomínat a o pamětní místa se řádně starat. Jsem rád, že město Sokolov je vnímáno pozitivně v souvislosti s péčí nejen o památníky týkající se druhé světové války,“ uvedl místostarosta Jan Picka. Doplnění památníku plotem je příspěvkem Sokolova k 75. výročí konce druhé světové války.

Hned vedle památníků jde do finále druhá etapa revitalizace prostoru pod rozhlednou Hard a městským hřbitovem. Právě hřbitov čekají v příštích letech úpravy a vylepšení jeho podoby. Prvním krokem je právě připravované úpravy smuteční síně.


Zdroj: město Sokolov

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 10.05.2020 17:00




0 +
 

Hlavní zprávy