Sokolov: Kam se vydat na houby?

S unikátní novinkou, kterou jistě ocení především houbaři, přichází město a společnost SOTES. V parcích budou „vysazeny“ houby, které budou na podzim připraveny ke sběru. Půjde o populární a chutné druhy - hlívu ústřičnou a hlívu citronovou. Sokolov je první město v regionu, které bude pěstovat houby pro veřejnost. Využije přitom staré pařezy.

dezinfekce

Po kácení zůstaly v městských parcích mohutné pařezy, zejména pak po olších. Veškeré objemné pařezy, které není možné odstranit frézováním, budou nyní uměle naočkovány podhoubím hlívy ústřičné a hlívy citronové. Tím dojde k biologickému rozkladu dřevní hmoty a zároveň k zatraktivnění dané lokality. Plodnice hub bude možné sbírat k následné konzumaci letos na podzim, pokud to klimatické podmínky umožní. Očkování pařezů se uskuteční v měsíci březnu.

Hlíva ústřičná je dřevokazná houba, která parazituje na živinách některých dřevin. Klobouk hlívy připomíná barvou i tvarem ústřice, takto tedy získala svůj druhový název. Má nasládlou chuť a intenzivní vůni. Hlíva citrónová je jeden z nejzajímavějších druhů hlív s jedinečnou chutí a zajímavým vzhledem.

Zdroj: město Sokolov

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 02.03.2020 10:30




0 +
 

Hlavní zprávy