Slavnostní otevření zrekonstruovaného statku v Milíkově

Karlovarský kraj připravil ve spolupráci s Muzeem Cheb slavnostní otevření zrekonstruovaného statku čp. 18 v Milíkově, a to v rámci Dnů evropského dědictví, kdy jej představí veřejnosti. Kraj zakoupil usedlost v roce 2008, od roku 2013 pak započaly postupné rekonstrukční práce.

dezinfekce

„Hrázděný statek v Milíkově považujeme za velmi cennou architektonickou památku, která je nositelem typických znaků lidové architektury Chebska. Prostory usedlosti budou sloužit jako expozice a představí návštěvníkům nejen podobu života na statku a drobnou řemeslnou výrobu, ale zaměří se také na připomenutí lidové kultury a chebského folklóru,“ uvedla radní pro oblast kultury a památkové péče Oľga Haláková.

Práce na statku byly rozděleny do několika etap. V té první byla opravena budova stodoly a následně také kolna. V roce 2017 byl objekt pro veřejnost uzavřen a začaly stavební úpravy na obytném stavení a malém domku v místech původních samostatných chlévů, který bude sloužit jako pokladna. Zároveň byl vystavěn zcela nový objekt sociálních zařízení pro návštěvníky.

Stavební úpravy obytné části se soustředily v maximální míře na záchranu dochovaných dřevěných prvků původního roubení a hrázdění. Dožilé části, které již nebylo možné zachovat, byly nahrazeny novými. Během stavebních úprav byly plně respektovány původní pracovní postupy. Opravami, jež striktně dodržovaly původní vnitřní členění budovy, prošel také interiér.

V obytném domě, kolně a stodole naleznou návštěvníci prostory expozice. Celý areál statku nabídne vhled do života zemědělské usedlosti na Chebsku na konci 19. století a v první třetině 20. století. Proměnou prošel rovněž pozemek, a to v podobě výsadby nových stromů a keřů a za stodolou návštěvníci najdou dvě osetá a osázená pole. Před průčelím obytného stavení byla zřízena typická předzahrádka. 

Projekt rekonstrukce celého areálu byl financován z evropských dotací a z prostředků Karlovarského kraje.

Hrázděný statek v Milíkově bude slavnostně otevřen dne 11. září 2021 v 11:00 hodin. Pro návštěvníky bude po celý den připraven bohatý program. Vnitřní i venkovní prostory oživí ukázky tradičních řemesel a prací, které se vázaly k životu v hospodářství. Děti si budou moci vyzkoušet hry, kterými se bavily jejich vrstevníci v minulosti. Pro zájemce z Chebu bude připravena kyvadlová autobusová doprava.


Zdroj: Bc. Jitka Čmoková, tisková mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 09.08.2021 17:30




0 +
 

Hlavní zprávy