Region: To byl rok 2022 – 3. část – červenec až září (TV Západ)

Červenec Po dlouhých 4 letech se Cheb dočkal oblíbeného mezinárodního festivalu dechové hudby FIJO. Akce, která se koná od roku 1970 každý sudý rok, se v kvůli koronavirovým opatřením nemohla uskutečnit v roce 2020.

dezinfekce

Před zahajovacím ceremoniálem v pátek 1. července od 16 hodin se postupně představily jednotlivé orchestry, přičemž obdiv si vysloužil především celosvětové známý nizozemský Bicycle showband Crescendo z Opende. Ten oslavil stoleté výročí založení a jeho prezentace připravila návštěvníkům nezapomenutelný zážitek.

V červnu roku 2020 došlo v obci Údolí u Lokte po přívalových deštích ke zborcení kamenné zdi u rodinného domu. Na dva roky se tím omezila doprava směrem na Horní Slavkov, kdy řidiči museli projíždět úsekem se semafory. Opravy zahájila v březnu 2022 Krajská správa a údržba silnic a od konce června byla již trasa volně průjezdná. Celkové náklady se vyšplhaly na částku 7,2 milionu korun.

Systém podpory Karlovarského kraje pro nově nastupující lékaře získal ucelený katalog pobídek od měst a obcí v regionu. Při maximálním využití všech možností může lékař primární péče získat finanční příspěvek až 3 miliony korun. Jedná se tak o výjimečnou podporu v rámci celé České republiky.

Nový vizuální styl města Chebu byl představen veřejnosti ve čtvrtek 21. července. Identita nahradí dosavadní používané motivy – historický znak a logo Špalíčku. Cílem je nastavení pravidel pro srozumitelnou prezentaci tisíciletého města a postupně se objevuje na všech oficiálních materiálech včetně sazby radničních listů, plakátů, městských oznamů, ale i při komunikaci na sociálních sítích. 

Ve čtvrtek 28. července zahájil zkušební provoz nově vybudovaný polygon s testovacím centrem automobilky BMW na Sokolovsku. Investice za 7,5 miliardy korun má plný provoz spustit v polovině letošního roku. Hlavními tématy, která se budou v obřím, šestisethektarovém areálu řešit jsou asistenční systémy včetně parkování pomocí mobilní aplikace, elektromobilita obecně a především vývoj autonomních vozidel. Ty mají řidičům pomáhat v bezpečnější jízdě.

Již třetí sokolovský Food festival se uskutečnil v sobotu 30. července v Zámeckém parku. Předpověď počasí s ohlášenými dešťovými přeháňkami se podepsala na účasti některých stánkařů, ale na návštěvnosti to příliš znát nebylo. Cestu si nakonec podle odhadu organizátorů našlo ke třem tisícovkám účastníků. 

Obec Pomezí nad Ohří na Chebsku, která leží na samé hranici s Bavorskem oslavila v sobotu 30. července 700 let od první zmínky. Rozsahem málo vídanou akci bohaté obce s dvěma stovkami obyvatel navštívily tisíce lidí, převážně z nedalekého Chebu. 

Již dvacet let se v Karlovarském kraji slaví Den řeky Ohře. Zároveň se v sobotu 30. července jel 17. ročník amatérského vodáckého závodu O pohár Povodí Ohře. Součástí akce byl Den otevřených dveří na přehradě Horka. Povodí navíc pomohlo účastníkům zadotováním vody z přehrady Skalka u Chebu. 

Srpen

Již čtvrtý ročník sokolovských slavností vína proběhl v sobotu 6. srpna na nádvoří místního zámečku. V nabídce se představilo celkem 12 vinařství, které přivezly pestrou nabídku kvalitních vín. 

Po čtyřleté pauze vynucené covidovými omezeními se uskutečnil ve dnech 4. - 7. srpna již 20. ročník jízdy historických vozidel Karlovými Vary a okolím. Akci uspořádal Veteran Car Club Karlovy Vary. 

Hasiči z Karlovarského kraje pomáhali jako mnozí další se zvládáním obřích požárů v Národním parku České Švýcarsko. Události, které sledovala celá republika a jež se dostaly i do světových médií, nakonec skončily po dvaceti dnech. Během této doby byly prověřeny nejen možnosti dostupné techniky, ale také koordinace zásahů a schopnosti jednotlivých účastníků. 

Vyšla nová reprezentační publikace města Cheb u příležitosti oslav 700. výročí zástavy Chebska českým králům. Na necelých 130 stránkách obsahuje koncentrát toho nejzajímavějšího z pohledu fotografií Lubomíra Stiburka a Martina Stolaře, architekta Borise Redčenkova s doprovodným textem před šesti lety zesnulého historika a archiváře Dr. Jaromíra Boháče. 

Stavební ruch na lávce pro pěší přes koleje v Chebu za zhruba 130 milionů korun utichl a již dříve avizovaný posun dokončení se tak odložil na neurčito. Důvodem byly problémy dodavatelské firmy Raeder&Falge, která měla v republice v realizaci řadu staveb za stovky milionů korun a dostala se do insolvence. 

V Kynšperku nad Ohří se dočkali obyvatelé sídliště u pivovaru nových povrchů na parkovišti a příjezdové komunikaci. Za necelé dva miliony korun bylo opraveno během dvou týdnů na sedm desítek parkovacích rezidentních míst a silnice napojující místo s centrem. Velkou výhodou byl dobrý stav podloží, který umožnil rychlou obměnu.

Chebská část Karlovarské krajské nemocnice získala během srpna nový počítačový tomograf za 24 milionů korun. Přístroj, který zkrátí dobu vyšetření a umožní lepší výsledky při nižším zatížení pacienta, má i řadu dalších výhod oproti dosluhujícímu zařízení. 

Statek v Milíkově na Chebsku, který spadá pod správu chebského muzea, hostil v sobotu 27. srpna slavnosti dožínek. Tradiční připomenutí období sklizně formou celodenního rodinného programu dýchlo na účastníky milou atmosférou a vhodnou formou představilo kus historie a zvyků minulých generací. 

Září

Mistrovství České republiky v atletice družstev mužů a žen se poprvé uskutečnilo v chebském sportovním areálu na levém břehu řeky Ohře, a to v neděli 4. září. Program se rozběhl v 9 hodin ráno a trval celých deset hodin. Český atletický svaz přenášel online stream na svém facebookovém profilu i Youtube kanále. Chebský stadion za krásného počasí poprvé viděl skok o tyči, hod diskem, kladivem, vrh koulí, trojskok či skok do výšky. 

Bochovští dobrovolní hasiči oslavili v sobotu 3. září výročí 150 let od svého založení. Zdejší jednotka zařazená jako JPO III se 112 členy od přípravky přes žáky a dorostence až k seniorům, patří mezi největší sbory v regionu. Od roku 2017 je předurčena na dopravní nehody a ročně vyjíždí zhruba k 60 výjezdům.

Druhá sobota v září je v Sokolově již tradičně vyhrazena pro Den horníků. Loňský, po dvou letech bez omezujících nařízení, se i přes vrtkavé počasí setkal se zájmem, který stoupal s pokračujícími hodinami celodenní akce. Do průvodu prvně vyrazili kromě zástupců města a hornického stavu i malí permoníčci a děti z Baníku Sokolov. V čele kráčel tradičně sokolník se sokolem a psem. 

V Karlovarské krajské nemocnici v Karlových Varech započaly rekonstrukční práce na prázdném pavilonu L, kde sídlilo infekční oddělení. Po demolici nejstarší části areálu, pavilonu K, se jedná o další část prací z třímiliardového generelu modernizace. 

Na základě podnětu chebského radního Jana Žídka se město rozhodlo vytvořit podmínky pro stravování celiaků z řad žáků a studentů zdejších škol. Prvního září pak byla slavnostně otevřena kuchyně v Pastýřské ulici, kterou provozuje Mateřská škola Osvobození. Město na službu přispívá, a proto je vždy k přihlášce nutné potvrzení od lékaře. Možnost ale mají všichni, kdo navštěvují školská zařízení ve městě, bez ohledu na zřizovatele.

Připomínku výročí 650 let od povýšení Kraslic na město od krále Karla IV., která měla proběhnout přede dvěma lety, zhatila epidemie covidu. Oslavy se proto v komornější podobě uskutečnily až v sobotu 10. září. 

Národní zahájení Dnů evropského dědictví, které pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, získalo v září město Cheb. Na týdenním programu se podílela celá řada místních subjektů – Západočeské divadlo, Kulturní centrum Svoboda, Základní umělecká škola, ale i některé odbory města Chebu či kastelán hradu. 

O předposledním zářijovém víkendu se uskutečnily volby do obecních zastupitelstev. V Karlovarském kraji byla volební účast o půl procenta vyšší, než před čtyřmi lety, kdy k urnám dorazilo 40,1 % voličů. 

Každoroční vrchol kulturní sezóny v Bochově, jarmark, loni v sobotu 17. září provázelo velmi nevlídné počasí. Místní obyvatelé jsou ale zvyklí na drsnější podnebí, a tak si nenechali vzít radost ze společných oslav. Slavnostního zahájení se podle tradice zúčastnila také delegace z partnerského Thiersheimu, v čele se starostou tohoto dvoutisícového bavorského městečka.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 11.01.2023 09:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy