Region: Speciální kontejner je určený pro vyproštění a stabilizaci při závažných událostech

Železniční nehoda u Perninku, zřícená část bývalého hotelu v Mariánských Lázních, poškozený rodinný dům po nárazu osobního auta do nosné zdi v Dubině. To je několik vybraných událostí, při kterých by hasiči využili vybavení z nově pořízeného speciálního kontejneru určeného pro vyproštění a stabilizaci. Tento kontejner má od června k dispozici HZS Karlovarského kraje.

dezinfekce

Hasiči tuto speciální techniku využijí při stabilizaci poškozených budov, při pažení výkopů a závalů, při zvedání těžkých břemen, ve vybavení kontejneru jsou prostředky pro demolice i sady hydraulických vyprošťovacích zařízení pro těžké nehody nákladních vozidel či například železničních souprav. Kontejner je pořízen z investičních prostředků Státní správy hmotných rezerv. Ve výbavě kontejneru je 269 položek. Například zmiňované hydraulické vyprošťovací sady, řetězové a kotoučové pily, zvedací vaky, osvětlovací prostředky, vybavení pro práci ve výškách a hloubkách, ruční a elektrické nářadí. Důležitou součástí výbavy kontejneru je velká sada stabilizačních prostředků Paratech. S využitím těchto stabilizačních prostředků mohou hasiči efektivně a především maximálně variabilně zajistit poškozené konstrukce prakticky jakýchkoliv objektů.

Kontejner zakoupila Státní správa hmotných rezerv v srpnu loňského roku. V následujících měsících bylo potřeba doplnit vybavení kontejneru dle konkrétních představ karlovarských hasičů a především zorganizovat odbornou přípravu pro hasiče ze všech profesionálních stanic v Karlovarském kraji. Série školení bude pokračovat i nadále, od června je ale kontejner již kompletně připravený pro zásahovou činnost. Dislokovaný bude v Karlových Varech, na vyžádání velitele zásahu bude možné jej převézt na jakékoliv místo zásahu v celém kraji.

Video - výcvik - viz zde.


Zdroj: HZS Karlovarského kraje

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy