Region: Olympiáda dětí a mládeže ovládla dění v kraji (TV Západ)

Ve čtvrtek 23. ledna se v karlovarské KV Areně rozloučil kraj s pětidenní Zimní olympiádou dětí a mládeže. V novodobé historii Karlovarského kraje se jednalo o největší sportovní akci, které se zúčastnily výpravy ze všech 14 krajů České republiky, včetně hlavního města Prahy. Po závěrečném ceremoniálu byl čas na zhodnocení tohoto prestižního svátku sportu.

dezinfekce

„Olympiáda je pro nás nová v tom, že je to poprvé za 20 let. Byl jsem sám překvapený atmosférou. Ta byla neuvěřitelná. Myslím si, že jsme nečekali, že si to děti budou takhle užívat. Ač jsme měli ze začátku problémy se sněhovými podmínkami, jsem rád, že se vyřešily, zejména díky dobrovolníkům, kteří odvedli obrovský kus práce a pomohli nám připravit jednotlivé tratě. Věřím tomu, že si to všichni užili, že se třeba ještě někdy k nám do kraje vrátí a samozřejmě musím poděkovat naší reprezentaci Karlovarského kraje, která získala krásných 24 medailí. Za to moc děkujeme a jsme na ně hrdí,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis.

Zástupci našeho regionu si vedli výborně a obsadili v pořadí krajů deváté místo, kdy získali o 11 medailí více než přede dvěma lety. Nejlepší mezi kraji byl Liberecký před Královéhradeckým a Jihomoravským. 

„Sportu se daří a myslím si, že to všichni vzali vážně a za to jsem strašně rád. Ono opravdu 6 zlatých, 6 stříbrných a 12 bronzových medailí je krásný úspěch, i z toho titulu, že jsme jeden z nejmenších krajů,“ dodal hejtman.

Na své pořadatelství je kraj náležitě hrdý a pro jeho zdárný průběh vynaložil značné úsilí.

„My si toho nesmírně vážíme. Trošku nás zlobily klimatické podmínky. Ještě pár dní před olympiádou jsme nevěděli, jestli na všech svazích bude sníh, ale nakonec se to všechno povedlo. Musím říci, že i panovalo krásné slunné počasí. Mám i radost z toho, že nebyly žádné velké úrazy. Máme informace, že právě na minulých olympiádách byly např. nějaké větší, tak i toto považuji za velmi pozitivní. Hodně jsme to sledovali. Věřím, že si všichni olympiádu v Karlovarském kraji užili. My jsme přípravě a organizaci opravdu věnovali vekou pečlivost, ať už to byla veverka Čiperka, maskot, který se stal tak trochu hitem. Měli jsme prodejnu propagačních předmětů, bylo to také poprvé, která byla např. v olympijském domě Thermalu, kam se každý den přivezlo několik stovek veverek a za pár hodin už nebylo prakticky nic k prodeji. Myslím si, že olympijská medaile, která je z porcelánu, který je spjatý s tímto krajem, je opravdu výjimečná a že jsou všichni sportovci, kteří jí získají, na ni pyšní, že jí získali, a že určitě medaile pak bude mít nějaké čestné místo. Ale olympiáda takového rozsahu, kdy přijede 1900 sportovců, trenérů, tak to jsou dva roky přípravy. A já musím nyní z tohoto místa především poděkovat mnoha lidem, protože, ať už bych začala od dobrovolníků, kterých jsme měli přes 500, bez nich by ta olympiáda nebyla, ať už jsou to starostové měst a obcí, ve kterých se olympiáda konala, kteří nám dali zázemí, pomáhali, aby tam byla olympijská atmosféra, ale i Český olympijský výbor, který s námi celou akci připravoval a koordinoval, přenášel nám zkušenosti, aby vše bylo perfektní. Ale jsou to i ředitelé jednotlivých soutěží. Kdybych měla říci, tak tím, že jsme nasmlouvali např. německý Fichtelberg, protože jsme se právě báli toho, že nebudou sněhové podmínky, ono nás to svým způsobem i zachránilo, ale potom jsme např. jednali, že by mělo dojít ke zúžení závodů, že by závody nebyly dva nebo jeden, tak řada lidí vzala lopaty, šli na Jahodovou louku a vytvořili tam trať, aby se závody uskutečnily dva, takže já bych chtěla všem hrozně poděkovat, svým kolegům z vedení kraje, myslím si, že poděkování bude nespočet, partnerům. Věřím, že si všichni z této olympiády odvezou krásné zážitky, že se do našeho kraje budou vracet a že se Karlovarský kraj té olympiády zhostil velmi dobře,“ shrnula předsedkyně výboru ODM Jana Mračková Vildumetzová. 

Olympiáda se konala také v pořadatelských městech – Boží Dar, Jáchymov, Ostrov, Karlovy Vary, Sokolov, Cheb a Mariánské Lázně. Z konání her přinesla Česká televize řadu hodin přímých přenosů. Videa najdete na specializované stránce v textové části reportáže. Souhrnné výsledky a veškeré další informace k olympiádě dětí a mládeže hledejte na: odm.olympic.cz.

Odkaz Česká televize:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/12908007478-hry-ix-zimni-olympiady-deti-a-mladeze-2020/ 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy