Region: Mariánské Lázně se zúčastnily výstavy UNESCO spojuje!

Město Mariánské Lázně se zúčastnilo výstavy v Dačického domě v Kutně Hoře s názvem UNESCO spojuje! Výstava je pořádána k výročí 50 let Úmluvy OSN o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví.

dezinfekce

Cílem je důstojně oslavit jednu z nejdůležitějších úmluv OSN, tuto úmluvu u široké veřejnosti a celé společnosti zpopularizovat, vysvětlit, k čemu slouží, jaké jsou nástroje ochrany a jak se jednotlivé země do této ochrany zapojují. Výstava se zaměřuje na několik památek v naší zemi a jejich specifickou obnovu či problematiku oprav a zároveň na různorodost chráněných památek. 

Mariánské Lázně se zařadily do rodiny UNESCO v roce 2021 spolu s dalšími 10 lázeňskými městy Evropy. Jak nám vysvětlila ředitelka Informačního centra Mariánských Lázní Barbora Tintěrová, město s radostí přijalo pozvání k účasti na výstavě a představilo projekt opravy Chopinova domu, která by měla skončit v příštím roce. 

Lázeňský dům čp. 47, původně nazývaný Bílá Labuť, se nachází v centrální části Mariánských Lázní. Je součástí západní uliční fronty, která přiléhá k lázeňskému parku. Dobou svého vzniku (1819–1820) spadá do první etapy výstavby města – je to jeden z prvních tří domů na Hlavní třídě. Od roku 1958 je zapsanou nemovitou kulturní památkou. Ve skutečnosti se jedná o tři budovy. Prostor mezi domy tvoří dvůr, přístupný domovním průjezdem. Dvůr je na západní straně otevřený a navazuje na svah, který je přímo propojený s parkem podél Ruské ulice. Město Mariánské Lázně jako vlastník domu přikročilo k rekonstrukci zejména z důvodu dlouhodobého zatékání do dvorního křídla, ale také ve snaze dům revitalizovat a zmodernizovat. Stavební práce jsou realizovány ve dvou etapách – první etapa byla dokončena v roce 2021, druhá etapa má plánované dokončení na jaře roku 2023. Provozní parametry domu by se měly výrazně zlepšit vybudováním dvojice výtahů a zvedací plošiny, a tím pádem zajištěním bezbariérovosti celého komplexu.

Během stavby se doposud odhalila řada zajímavých a neznámých faktů, které dům skrýval. Překvapením bylo třeba odhalené tajemství hlavního schodiště, které bylo považováno celou dobu za klenuté, než se zjistilo, že má dřevěnou konstrukci, a klenba je tedy falešná. Nebo šlo o zazděný sklep ve svahu za budovou, o jehož existenci se nevědělo a poněkud změnil plány prací.

Výstava potrvá do konce června 2023.

Záštitu nad výstavou převzalo Ministerstvo kultury ČR, jež zároveň poskytlo finanční podporu z Programu podpory pro památky světového dědictví. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy