Pernink: Včerejší tragická srážka dvou vlaků

Na místě zasahovalo 17 jednotek hasičů, bylo nutné vyprostit a transportovat velký počet zraněných - včera krátce po třetí hodině odpoledne přijali hasiči oznámení o nehodě na železniční trati mezi Perninkem a Nejdkem. Již prvotní informace mluvily o zraněných osobách. První jednotka hasičů byla na místě do patnácti minut od přijetí výzvy, potvrdila čelní srážku dvou osobních vlaků a větší množství zraněných osob, z toho několik zaklíněných.

dezinfekce

Operační středisko tak vyslalo na místo další posilové jednotky. Místo nehody bylo zhruba 600 metrů po kolejích od železniční stanice Pernink. Stejná vzdálenost po kolejích byla na druhou stranu k nejbližšímu přejezdu se silnicí, kam se mohla dostat záchranářská technika. Část hasičů ustavila techniku na silnici pod železniční tratí, v prudkém svahu museli donést veškeré vybavení dvě stě metrů k místu nehody. Jako místo soustředění zraněných byla zvolena železniční zastávka Pernink. Tam byli transportováni všichni cestující z vlaku. Hasiči museli několik osob vyprostit a následně na nosítkách přenést na místo shromáždění zraněných. Za dvě hodiny od nahlášení nehody byly všechny zraněné osoby zachráněny z místa srážky a záchranná služba řídila jejich odvoz do nemocnic. Nejbližší místo vhodné pro přistání letecké záchranné služby bylo fotbalové hřiště v Perninku, povolány byly celkem čtyři záchranářské vrtulníky a jeden policejní pro monitoring místa události ze vzduchu. Přes dvacet zraněných transportovala záchranná služba, dalších devět převezli na ošetření hasiči evakuačním autobusem. Na místě zasahovali rovněž zdravotničtí záchranáři z Německa. Hasiči společně s policisty prohledali rovněž okolí místa nehody, zda někdo v šoku neodešel po srážce vlaků, nikdo v okolí nebyl nalezen. Dvě osoby ve vlaku po srážce utrpěly smrtelné zranění.

V průběhu řešení události byl aktivován tým posttraumatické pomoci. U události a také ve zdravotnickém zařízení tak poskytl první psychickou pomoc psycholog hasičů a členové jeho týmu.

Hasiči rovněž aktivovali informační linku, kde se příbuzní účastníků nehody mohli informovat o průběhu řešení nehody a o transportovaných osobách do nemocnic. Na linku se obraceli také pracovníci ambasád, kteří zjišťovali, zda mezi zraněnými nejsou občané cizích států.

Ve večerních hodinách si místo zásahu převzali hasiči z drážní jednotky z Chebu. Pro uvolnění zastaveného provozu na trati bylo nutné odtlačit či odtáhnout poškozené vlakové soupravy.

Video ze zásahu - viz zde.


Zdroj: HZS Karlovarského kraje

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 08.07.2020 09:25




0 +
 

Hlavní zprávy