Ostrov: Ve městě jsou další 4 nádoby na použitý olej z domácností

Dosud bylo možné lahve s tímto použitým olejem odevzdat na sběrném dvoře a od roku 2017 do nádoby na potravinářské oleje a tuky u „horního“ Penny.

dezinfekce

V letošním roce se stanoviště s červenou nádobou na potravinářské oleje a tuky rozšířila o další čtyři. 

Pod Tescem u cesty směrem k ulici Severní, v ulici U Nemocnice na parkovišti u prodejny Barvy, laky u Bíby, v ulici Hornická a také v ulici Šafaříkova.  

A proč třídit použité potravinářské oleje a tuky?
Jelikož je struktura tuku taková, jaká je (při ochlazení vytváří hrudky), nabalují na sebe tyto oleje další nečistoty a usazeniny a vytvářejí tak v rourách úchvatný povlak, na který ani sofistikovaný Domestos, ani prostý louh nestačí. (Někdy se může stát, že se v kanalizacích objeví tzv. "tuková kra," která prostě kanalizaci ucpe a neuvolní ji, dokud ji specializovaná firma 'neprošťouchne'.) Netřeba dodávat, že množství tuku v kanalizacích se rapidně zvyšuje zejména o svátcích, a to svátcích vánočních. Na své další pouti kanalizací pak ucpávají kanalizační čerpadla (tím, že se nabalují na jejich sondy, které tato čerpadla ovládají, a vyřazují je z provozu). Mimo této prosté činnosti se ještě tuky v kanalizacích zabývají tím, že urychlují korozi kanalizačního potrubí. 

Lepší, než vypouštět kuchyňské oleje do odpadu a záchodu, je přelít je do PET lahve, zavřít a hodit do kontejneru na oleje. 


Zdroj: město Ostrov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 08.01.2020 10:00




0 +
 

Hlavní zprávy