Ostrov: Město zabodovalo v Odpadovém Oskarovi

Soutěž Odpadový Oskar vyhodnocuje množství směsných odpadů, které vyprodukují občané jednotlivých obcí. Krajský primát v kategorii obcí nad 5000 obyvatel získal Ostrov. Jeho občané dokážou vytřídit 30 % odpadů. Uznání si zasloužily i další obce Karlovarského kraje, které získaly ocenění Odpadový Oskar.

dezinfekce

Soutěž pro všechny obce v České republice upozorňuje na zodpovědné nakládání s odpady a motivuje k lepšímu třídění a ke snižování směsného komunálního odpadu. Letos ji vyhlásil spolek Arnika už pošesté.

„Lidé z oceněných měst jsou velmi zodpovědní k životnímu prostředí a za svou svědomitost ve třídění si zaslouží velké poděkování. Toho by však nedosáhli bez vynikajících podmínek třídění a motivace lidí ze strany vedení města,“ shrnul odborník na odpadové hospodářství Milan Havel z Arniky.

Kromě města Ostrov v Karlovarském kraji vynikaly Nová Ves mezi městy do 1000 obyvatel a Velká Hleďsebe mezi městy do 5000 obyvatel. Nejlepších výsledků dosahují tam, kde lidé platí za svoz jen skutečně vyhozeného množství odpadů (tzv. PAYT).

Výsledky obcí v Karlovarském kraji podle údajů za rok 2019
obce do 1000 obyvatel
1. Nová Ves  (177 obyvatel) – 47,1 kg/ob/rok, úroveň třídění 47,1 %

obce od 1001 do 5000 obyvatel
1. Velká Hleďsebe (2330 obyvatel) – 97,3 kg/ob/rok, úroveň třídění 43,4 %

obce nad 5000 obyvatel
1. Ostrov (16 731 obyvatel) – 148,3 kg/ob/rok, úroveň třídění 28,7 %

Příklady dobré praxe odpadového hospodářství jsou detailněji popsány na webu Arniky. Za šest let konání soutěže bylo takto oceněno 20 obcí.

Česká republika má oproti ostatním vyspělým zemím výrazně vyšší produkci směsného komunálního odpadu. Domácnosti a firmy naší republiky ročně vyhodí v průměru 270 kg, zatímco v Rakousku nebo v Německu je to jen 170 kg. Je nejvyšší čas, abychom množství směsného komunálního odpadu ještě více snížili a v nejlepším případě předešli jeho vzniku.

Každým dnem můžeme vytvářet méně odpadu.


Zdroj: Ing. Jiří Kaňa, tiskový mluvčí Arnika


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy