Optimus ADI může pomoci vyhrát v bitvě s plasty

Asi jen málo lidí neví, že je modulární robotická životní forma Optimus Prime coby vůdce Autobotů (frakce Transformerů ze stejnojmenné sci-fi ságy) hlavním hrdinou v zápase proti zlotřilému decepticonskému vůdci Megatronovi. Málo je ale nejspíše těch, kteří někdy slyšeli o tom, že existuje jakýsi Optimus ADI (v tomto případě z reálného světa) a právě on může pomoci zvítězit v boji se starými plasty, které ohrožují tento svět možná mnohem víc než deset Megatronů dohromady.

dezinfekce

Při troše fantazie můžete ryze tuzemský Optimus ADI (vyvinutý skupinou Active Development Investments) připodobnit k Transformeru, neboť to je taková špičková a až trochu nadpozemská technika. Tady však všechny podobnosti končí, protože ji mají na svědomí "obyčejní“ pozemšťané (i když, kdo ví…). Skupině nadšenců se zkrátka nelíbilo, kolik plastů ještě nedokážeme efektivně zpracovat a tak vymysleli zařízení Optimus. Na jedné straně do něj nasypete rozdrcený plast a na druhé straně z něj vyteče olej, jenž má další využití třeba v petrochemickém průmyslu. To vše se stane bez jakéhokoliv znečištění okolí. Zdá se to jednoduché, ovšem vývoj Optima, který je nyní už ve finále, trval několik let. Že se nejedná o sci-fi potvrdil i fakt, že technologie označená jako POL se v roce 2019 dostala do finále prestižní soutěže Nápad roku.

Kouzlo Optima spočívá především v tom, že je zařízení ukryto v kontejneru běžné velikosti, jaký vídáme například na stavbách coby zázemí. Díky tomu je mobilní a snadno přepravitelný na požadované místo. Technologie v jednom kontejneru má denní kapacitu 1 000 kg odpadu s účinností 1 kg = 1 litr oleje při spotřebě 1 kWh elektrické energie. Podle požadovaného objemu zpracování lze pak propojit v podstatě libovolný počet kontejnerů. To může být zajímavé pro města a obce, případně svazky obcí. Postačí jen kontejnery postavit do areálu technických služeb, k obsluze postačí naprosté minimum lidí.

Právě případné využití Optima v komunální sféře přivedlo zástupce města Sokolov a Karlovarského kraje do areálu chomutovské teplárny, kde je Optimus takříkajíc dolaďován a zkoušen. Podle Karla Jakobce, místostarosty Sokolova a uvolněného člena krajského zastupitelstva, jsou použité plasty čím dál větším problémem a zátěží pro životní prostředí. Musíme se proto zajímat, jak ho řešit.

"Protože nás zajímá, jak nejjednodušším a efektivním způsobem nakládat s použitými plasty, využili jsme možnosti podívat se na unikátní technologii vyvíjenou skupinou ADI. Právě ta by mohla být jedním ze způsobů, jak si v budoucnu s plasty poradit a ještě z nich získat využitelný produkt," uvedl po prohlídce technologie Karel Jakobec.


Zdroj: město Sokolov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy