Ohlédnutí za podzimní částí Fortuna ligy

Už nám pomalu a jistě opadají stromy a délka noci se čím dál tím více přibližuje délce dne. Toť znamená jediné, je tu podzim a po něm nastane zima.

dezinfekce

 S přibližující se zimnou se nám neblíží pouze Vánoce, ale také zimní fotbalová přestávka, kdy se po dobu několika týdnů budeme muset obejít bez fotbalu. Aktuálně máme před sebou patnácté kolo naší domácí Fortuna ligy, což znamená, že se budeme nacházet přesně v polovině kol základní fáze. Pojďme společně při příležitosti dosažení poloviny odehraných zápasů zareflektovat na prozatimní průběh ligy. Pokud si chcete sledování nadcházejících zápasů české Fortuna ligy vychutnat s větší dávkou emocií, neváhejte a otevřte si fortuna mobilna aplikacia.

Česká nejvyšší fotbalová scéna letos zažívá neobvykle vzrušující rok plný zvratů a překvapení. Sice to vypadá na to, že sázkové kanceláře měly se svými vypsanými kurzy na mistra pravdu a tudíž se letos opět bude jednat o boj mezi pražskými „S“, tedy mezi Slavií a Spartou. Ale, jak ukázal například zápas 14. kola, kdy Viktoria Plzeň vyjížděla do Prahy na zápas proti favorizované Slavii, ve kterém se Viktoriánům po letech povedlo přivézt maximální počet bodů domů do západočeské Plzně, i týmy mimo pražskou fotbalovou elitu jsou připraveni ještě pozlobit. To, že Slavia a Sparta žádný bod nesmí brát za samozřejmý, dokazuje například slávistická remíza v Teplicích či sparťanská porážka v Mladé Boleslavi. Takovéto výsledky nám vždy znovu a znovu ukazují to, v čem tkví krása fotbalu, a tím jest, že ikdyž se celek nachází v roli Davida, je schopen díky dostatečné chuti a motivaci, porazit pomyslného Goliáše. 

To, že se letos bude pravděpodobně jednat opravdu o soutěž mezi pražskými „S“, nám jednak naznačuje jejich bodový odskok od třetí Plzně, který sice ještě není nikterak obrovský, ale při udržení dosavadní formy do konce sezony, by si ho měly pražské celky býti schopni udržet. To, že letos mezi sebou hodlá Slavia a Sparta svést opravdu boj, ve kterém si nic nedarují, nám nastínilo letošní první derby, které řadíme v každém roce mezi vrcholy sezony. Čistá hrací doba zápasu ale nepřesáhla 40 minut a opravdu se spíše jednalo o fyzickou bitvu, neli válku, než o pro diváky atraktivní podívanou, kterou jsme si tak moc všichni přáli. Tato bitva nakonec vyústila v remízu 1:1, uvidíme, jestli se nám v nadcházejícím měření sil, které nás čeká 2. března na Letné, již bude schopen projevit silnější celek ziskem tří bodů. 

Nejskurilnějším zápasem doposud odehrané části sezony bylo bezpochyb říjnové klání mezi Zlínem a Mladou Boleslaví. Kdy se nám krásně utvrdilo, že Mladá Boleslav ma aktuálně třetí nejproduktivnější útok ligy a Zlín zase naprosto nejhorší obranu, za jejíž zády se ve 14 zápasech již 34x provlnila síť obdrženým golem. Toto utkání skončilo výsledkem 5:9 ve prospěch Mladé Boleslavi, tento výsledek se vryl do českých fotbalových kronik, jelikož ještě nikdy nebylo v nejvyšší fotbalové soutěži zaznamenáno utkání s více brankami. Naprosto famozní přitom je, že Zlín v jednu chvíli vedl o dvě branky. Ne dlouho na to skončil zlínský trenér Pavel Vrba, který po uktání pronesl, že by mu lépe bránil snad i dorost. Bohužel pro Zlín se nejednalo o ojedinělý případ, výsledková marnost je provází zatím po celou dobu a není divu, že se nacházejí na úplném dně tabulky. Fotbaloví experti dokonce nazývají možnou záchranu Zlína v první lize jako hotový zázrak. Pokud jsme tedy již pojmenovali favorita na získání mistrovského titulu, tak zde zcela jasně musíme Zlín označit jako největšího adepta na sestup.

To, že se letos jedná o divácky atraktivní sezonu, nám dokazují také oficiální statistiky návštěvnosti zápasů. Kdy skoro u všech týmu vidíme oproti loňsku znatelný nárůst. Doufejme, že takovýto náboj Fortuna lize vydrží až do samotného závěru sezony. 

Jakub Sirovátka, externí spolupráce 

Fotka od Michal Jarmoluk z Pixabay


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 14.11.2023 09:14



0 +
 

Hlavní zprávy