Navštivte Týden knihoven ve Zbůchu a buďte blíže knihám, blíže fantazii!

U příležitosti Týdne knihoven pořádá spolek imPerfect, z.s. ve spolupráci s obcí Zbůch a Obecní knihovnou Zbůch v týdnu od 4. - 10. 10. 2021 první ročník Týdne knihoven ve Zbůchu. Tato akce se stane akcí každoroční tradiční s cílem podpořit čtení a povědomí o zajímavých knihách.

dezinfekce

V rámci týdne knihoven pořádá spolek imPerfect, z.s. akci s názvem Týden knihoven ve Zbůchu. Pro návštěvníky bude v průběhu celého týdne připraven bohatý program obsahující například autorská čtení a setkání s autory knih. 

“Chceme, aby si každý našel něco, co ho bude zajímat, ať už je nebo není náruživý čtenář. Našim cílem není jen poukázat na krásu čtení, ale také na zajímavá témata kolem nás.” uvedla předsedkyně imPerfect, z.s. Martina Macáková

Týden knihoven ve Zbůchu - Blíže ke knize, blíže k fantazii

  • Veronika Zemanová představí knihu Nejsi na to sama - průvodce rakovinou prsu.

  • S Janem Vavřičkou se návštěvníci ponoří do sci-fi povídek s erotickou linkou prostřednictvím knihy Vostrá krása.

  • Jaký význam má tetování nejen ve vězení přiblíží kniha Tělo za katrem a její autorka Alena Lochmannová.

  • Pro děti je připraveno scénické čtení knihy O pejskovi a kočičce v podání herců spolku Histrio z.s., nebo workshop Vyrob si svoji knižní záložku.

  • Vášniví čtenáři si mohou udělat radost během sobotního odpoledne na akci "Vyměň knihu - knižní bazar".

  • Pro všechny děti je v celém týdnu přichystána soutěž o zajímavé dárky s názvem Nakresli obrázek ze své oblíbené knihy.

Program

Pondělí 4.10. od 18:00
Rakovina je nemoc, která nepostihuje jen seniory, ale bohužel i mladé, mnohdy jinak zdravé, lidi. Přiblížit celou problematiku nemoci i léčby by vám mohlo autorské čtení knihy Nejsi na to sama – Bellis průvodce rakovinou prsu a osobní setkání a popovídání si s autorkou Veronikou Zemanovou 

Vstup: Dobrovolný
Místo: Sál Baník
Přihlášení na akci: https://forms.gle/ZC7XtrqFviNsY4i38

O knize: Nejsi na to sama
– Bellis průvodce rakovinou prsu je unikátní knihou psanou pacientkami pro všechny ženy, které onemocněly tímto závažným onemocněním, a také pro jejich blízké. Publikace vznikla ve spolupráci s předními českými lékaři a provází ženu onemocněním od prvotního podezření na nádor až po návrat do běžného života po úspěšné léčbě.

O autorce: Veronika Zemanová
je onkologickou pacientkou, členkou organizace Bellis, která sdružuje ženy s rakovinou prsu. Spolu s dalšími pacientkami se snaží o osvětu společnosti a zviditelnění problému rakoviny u žen.

Středa 6.10. od 19:00 Vostrá krása – Jan Vavřička alias Vanili

Máte rádi sci-fi a fantasy? A co když se přidá prvek erotiky? Pak je kniha Vostrá krása to pravé pro vás. Váháte? Přijďte se přesvědčit na naše autorské čtení a popovídat si se samotným autorem Janem Vavřičkou, který je velkým sci-fi nadšencem (a už roky provozuje tematický web www.vanili.cz). 

Vstup: Dobrovolný
Místo: Sál Baník
Přihlášení na akci: https://forms.gle/ZC7XtrqFviNsY4i38

O knize: Vostrá krása
je sbírka sci-fi, fantasy a hororových povídek, které spojuje lehčí nebo intenzivnější erotická linka.

O autorovi: Honza Vavřička
je nadšený scifista, hobby herec, autor fantastických povídek, které získaly ocenění v různých literárních soutěžích (1.místo Zlatá zebra 2010, 1.místo O loutnu barda Marigolda 2002, 1.místo O stříbřitělesklý halmochron 2001, 1.místo O stříbřitělesklý halmochron 2002. Díky sci-fi povídce „V Bruselu přistáli mimozemšťané“ psané v angličtině se Honza stal vyslancem Becherovky v Londýně v roce 2004. Honza je šéfredaktorem scifi magazínu Vanili.cz.

Čtvrtek 7.10. od 16:00 O pejskovi a kočičce – scénické čtení

Milují vaše děti příběh o pejskovi a kočičce?
imPerfect se spolu s herci divadla Histrio spojil v celostátním projektu Celé Česko čte dětem a nabízí vašim dětem nevšední čtecí zážitek.

Vstup: Dobrovolný
Místo: Obecní knihovna
Přihlášení na akci: https://forms.gle/ZC7XtrqFviNsY4i38

Pátek 8.10. od 18:00 Tělo za katrem – Alena Lochmannová

Fascinuje vás tetování?
Sami nějaké máte, uvažujete nad ním nebo ho odsuzujete? Zajímá vás symbolika jednotlivých obrázků? A víte, že tato symbolika získává ve vězení úplně nový rozměr? Nejen o tom si popovídáme na autorském čtení skvělé Aleny Lochmannové. 

Vstup: Dobrovolný
Místo: Sál Baník
Přihlášení na akci: https://forms.gle/ZC7XtrqFviNsY4i38

O knize:
Jack London kdysi pronesl: „Ukaž mi muže s tetováním a ukážu ti muže se zajímavou minulostí.“ Ačkoliv tetování zažilo ve společnosti renesanci a překonalo stigmatizaci s ním dlouhodobě spojovanou, rozšířilo se napříč společenským spektrem, napříč ekonomickými třídami, věkovými kohortami i jedinci s různým společenským statusem, stále existují prostředí, v nichž je tetování identifikující proměnou, znakem, který označuje a slouží jako významný nástroj neverbální komunikace. Jedná se především o prostředí totální instituce, jejímž reprezentantem je vězení. Publikace Tělo za katrem představuje výstupy etnografického výzkumu autorkou realizovaného v prostředí českých mužských věznic od roku 2013. Autorka přibližuje skrze různorodé tělesné modifikace odsouzených ve výkonu trestu odnětí svobody, především pak tetování a jeho specifickou symboliku i skrze techniky provedení, tzv. druhý život odsouzených, stejně jako v opačné logice vysvětluje specifika tělesných modifikací ve vězeňském prostředí na základě různorodých aspektů proměňující se předvězeňské identity odsouzených v identitu vězeňskou. Publikace je doplněna o části rozhovorů, které autorka vedla s více než stovkou odsouzených a více než sedmi desítkami zástupců vězeňského personálu, o výstupy více než dvou set hodin pozorování ve vnitřních prostorách věznic a především o autentické fotografie tetování, které autorka pořizovala.

O autorce: Ing. Alena Lochmannová, Ph.D., MBA
(1987) je česká etnoložka působící na Fakultě zdravotnických studií ZČU, jejímž dlouhodobým výzkumným zájmem jsou reprezentace tělesných modifikací (nejen) odsouzených ve výkonu trestu odnětí svobody včetně technik jejich provedení a symbolického významu, druhý život odsouzených, otázka identity v totální instituci a sebevražedná fenomenologie. Dále se zaměřuje na problematiku radikalizace a extremismu a témata medicínské antropologie.

Sobota 9.10. od 14 do 17 Vyměň knihu – knižní bazar

Máte doma knihy, které už máte přečtené stokrát? Chtěli byste jiné, ale kam je dát, kde na ně vzít?
Přijďte je vyměnit na naši akci Vyměň knihu. Jedinečná knižní měnírna přímo ve Zbůchu. Přineste knihy a odneste si za ně jiné. Že žádné navíc nemáte a přesto si chcete odnést nové? Nevěšte hlavu. Na místě bude možné některé tituly zakoupit za symbolickou cenu. Vybrané vstupné bude použito pro organizaci Azylový dům pro matky s dětmi, Plzeň

Vstup: Dobrovolný
Místo: Sál Baník

Neděle 10.10. od 14 do 15:30 Kreativní workshop pro děti – Vyrob si svoji záložku

K týdnu knihoven si vytvoříme originální osobité záložky, jedinečné pro vaše čtenářské chvilky.
Budeme pracovat technikou akvarelu a další práce s papírem, akvarelovými fixy i jehlou a děrovačkami. Vytvoříme originální záložky do knihy, které způsobí, že se na četbu své oblíbené knihy budete těšit ještě o něco více. Workshop je vhodný pro děti od 6ti let a starší.

Vstup: 200 Kč (v ceně lektor, výtvarné potřeby, materiál, nápoje), min. počet účastníků: 6
Místo: Sál Baník
Přihlášení na akci: https://forms.gle/ZC7XtrqFviNsY4i38

Neděle 10.10. od 16 – 17:30 Kreativní workshop pro dospělé – Obal si svoji knihu

V tomto workshopu si vyrobíme obal na vaši „knihu před spaním“,
obal je vhodné vyrobit v univerzální velikosti, tak aby mohl putovat na vaše další knihy, chránil je a zdobil. Budeme pracovat s látkami, bavlnkami, korálky, textilními barvami a moc si to užijeme! ??

Vstup: 200 Kč (v ceně lektor, výtvarné potřeby, materiál, nápoje), min. počet účastníků: 6
Místo: Sál Baník
Přihlášení na akci: https://forms.gle/ZC7XtrqFviNsY4i38

O lektorce: Hana Viktorová
je pedagožka výtvarné výchovy, lektorka kurzů s psychologickou a sociální tématikou, workshopů se zaměřením na artefiletiku, autorka a spoluautorka vzdělávacích interaktivních programů pro školy s osobnostně-rozvojovým potenciálem realizovaných k výstavám v DEPO 2015 obecně prospěšnou společností DEPO 2015, také máma dvou dětí a nově také terapeutka Pesso Boyden psychomotorické psychoterapie. Ve své práci se orientuje více na tvůrčí proces než na samotný výsledek, protože věří, že když se něco dělá s nadšením, radostí a láskou, vždy to přinese své šťavnaté plody.

Vyhlašujeme soutěž pro děti do 15 let v kategorie 0-6 let, 6-10 let a 10-15 let
, z každé vybereme jeden nejlepší obrázek na téma: Obraz z mé nejoblíbenější knihy. Obrázek popsaný celým jménem a kontaktem lze předat až do 8.10. buď na některé z našich akcí v rámci Týdne knihoven, nebo lze doručit do schránky imPerfect, z.s., Petra Bezruče 589, Zbůch. Vítězové budou vyhlášeni 10.10. 2021

O spolku imPerfect, z.s.

imPerfect, z.s. (www.im-perfect.cz, www.facebook.com/imperfectzbuch) je spolek, jehož cílem je zlepšování kvality života dětí, mladých lidí i dospělých prostřednictvím akcí, seminářů, kurzů i dalších činností. Od jara 2021 se podařilo spolku realizovat umístění knihobudek v okolí obce Zbůch, sbírku pro obce postižené tornádem, příměstský letní kemp pro děti zdarma, Den s integrovaným záchranným systémem, projekt Spolu v pohybu a další.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy