Ministerstvo vnitra zřídilo v krajích regionální dobrovolnická centra

Od 1. května fungují v deseti krajích České republiky regionální dobrovolnická centra. Na základě smlouvy s ministerstvem vnitra budou koordinovat poptávku a nabídku v oblasti dobrovolnictví, tedy vést databázi organizací, které dobrovolníky potřebují, i osob, jež chtějí jako dobrovolníci pomáhat. Karlovarský kraj není v tomto ohledu výjimkou.

dezinfekce

Regionální dobrovolnická centra reagují mimo jiné na situaci, že přestože se v České republice alespoň jednorázově zapojily do dobrovolnictví až dva miliony občanů, činnost dobrovolníků je roztříštěná, jejich nabídka není koordinovaná ani koncepční a široké veřejnosti chybějí informace, kde a jak je možné pomáhat. To vše mají regionální dobrovolnická centra změnit.

„Regionální dobrovolnická centra vznikají nezávisle na současné situaci boje s koronavirem, nicméně právě v takových situacích se ukazuje, jak je dobrovolnictví důležité a prospěšné,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček s tím, že centra v regionech pomohou zlepšit koordinaci poptávky i nabídky, tedy zajistí dostatečné informace o tom, kdo pomoc dobrovolníků potřebuje a kdo ji naopak nabízí.

Centra také zvýší informovanost o dobrovolnictví a zlepší dostupnost dobrovolnictví a dobrovolníků v regionech.

Provozovatele ministerstvo vnitra vybralo na základě otevřeného výběrového řízení. Ve všech případech jde o ověřené nestátní neziskové organizace, které mají mnohaletou zkušenost s managementem dobrovolnictví ve svých regionech a realizují dobrovolnické programy akreditované právě ministerstvem vnitra. V Karlvarském kraji se provozovatelem dobrovolnického centra stal INSTAND, Institut pro podporu vzdělávání a rozvoj kvality ve veřejných službách.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy