Máte rádi Japonsko? Tohle jste možná o Japonsku (a japonštině) nevěděli

Co vás napadne, když se řekne Japonsko? Země vycházejícího slunce, sushi, judo nebo gejša? To jsou možná ty klasické věci, o kterých máme my Evropané povědomí. Ale Japonsko toho nabízí mnohem víc.

dezinfekce

Kurzy japonštiny jsou v posledních letech stále populárnější. Souvisí to s globalizací a novou generací, která objevuje krásy této země a s tím i její jazyk. Pojďme si v tomto článku společně projít několik zajímavostí, které jsme o Japonsku zjistili. Některé už třeba znáte, ale možná vás překvapíme!

Roušky jako módní trend

Ještě loni bychom si v Česku nedokázali představit nošení roušek a na turisty z Asie jsme se dívali s jistým úšklebkem. Pravdou je, že Japonci už považují roušky za běžnou součást svého šatníku a ohleduplně je nosí, když jsou nachlazení.

Nezůstávají u klasických chirurgických, ale posunuli to dále. Na japonském trhu můžete narazit na roušky všech barev, vzorů, ale i na roušky, které nezamlžují brýle, zeštíhlují obličej nebo jsou vyrobeny speciálně pro batolata.

Nejpřesnější vlaky na světě

Asi všichni jsme někdy zažili mírnou frustraci ze zpoždění vlaků v Česku. Když se nám to hodí nejméně, vlak má minimálně 20 minut zpoždění. Podle statistik je průměrné zpoždění vlaků 9 a půl minuty.

Japonsko má trochu jiná čísla. Průměrná doba zpoždění se drží na 18 sekundách! Před časem média obletěla zpráva o oficiální omluvě jednoho dopravce, že vlak odjel o 20 sekund dříve. Japonci jsou zvyklí na maximální přesnost a někteří si podle odjezdů vlaků seřizují i hodinky. I na to vás připraví lekce japonštiny!

První kočičí kavárna

Máme tu i něco pro milovníky koček. Možná jste už navštívili podnik, kde si můžete dát kávu a něco dobrého a u toho hladit roztomilá koťátka. Tento fenomén je rozšířený po celém světě, a i v Česku na tyto kavárny často narazíte.

Myšlenka na vznik kočičí kavárny vznikla právě v Japonsku
, konkrétně v Ósace. Vzhledem k tomu, že je Japonsko rozlohou malá země, její obyvatelé žijí v malých bytech, kde často nemohou mít domácí mazlíčky. Řešení? Kočičí kavárny (v japonštině Neko Cafe), ve kterých si můžete koček a koťat užít.

Systematická japonština

O japonštině se říká, že je to těžký jazyk. To možná ano, ale čeština také není nejjednodušší, co si budeme povídat. Učit se jakýkoliv jazyk vyžaduje motivaci, odhodlání a chuť, ale všechno jde.

Japonština vás možná překvapí tím, jak je systematická a má relativně jednoduchou gramatiku. Nenechte se proto odradit japonskou abecedou a znaky. Můžete se určitě dát na dráhu samouků, ale kurzy japonštiny v jazykových školách mají něco do sebe. Ať už skupinově nebo individuálně.

Japonštinu nevyučuje mnoho jazykových škol. Klíčem je najít skvělé lektory a lektorky. Nám v Jazykové škole PELICAN se to podařilo, proto už několikátý rok po sobě učíme japonštinu pro začátečníky i pokročilejší. Japonština je náš nejvytíženější kurz, ta neváhejte a zajistěte si už teď místo v dalším semestru!

Fotogalerie
Autor: Redakce REGIONZAPAD.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy