Letní změna jízdních řádů regionálních vlaků ČD

V neděli 13. června vstoupí v platnost pravidelná letní změna vlakových jízdních řádů. Hlavní novinkou budou spěšné vlaky na trase Plzeň – Cheb – Karlovy Vary, které vyjedou na základě objednávky Plzeňského a Karlovarského kraje.

dezinfekce

Karlovarský a Plzeňský kraj
Od 13. června 2021 zahájí České dráhy provoz nových spěšných vlaků mezi Plzní, Mariánskými Lázněmi, Chebem a Karlovými Vary. Tuto novou linku si u národního dopravce objednaly Plzeňský a Karlovarský kraj - více viz níže. Nové spoje pojedou po většinu dne ve dvouhodinovém intervalu a vhodně doplní nabídku dálkových spojů. V Plzni navíc vzniknou nové výhodné přípoje na linku Ex6 Praha – Domažlice – Mnichov. Spěšné vlaky zpočátku zajistí komfortní motorové jednotky RegioShark, které nejpozději do konce současného grafikonu vystřídají zcela nové soupravy RegioPanter.

V souvislosti se zavedením těchto nových spěšných vlaků dojde v Karlovarském kraji od 13. června 2021 k dalším drobným úpravám na tratích 144 Loket předm. – Nová Role, 142 Karlovy Vary dol.n. – Potůčky a 148 Cheb – Luby u Chebu. Na trati 178 Plzeň – Cheb budou vlaky Os 7353 a Os 7355 nově zastavovat na znamení v dopravně Valy u Mariánských Lázní a v zastávkách Salajna, Stebnice a Cheb-Všeboř. Z důvodu posunu termínu konání MFF analogicky dojde i ke změně termínu jízd populárních "Festivalových vlaků" z Karlových Varů dol.n. do Lokte a Nové Role.

V Plzeňském kraji bude upraven rozsah provozu dvou párů osobních vlaků na trati 184 Planá u Mariánských Lázní – Domažlice v úseku Planá u M. Lázní – Tachov. Osobní vlaky Os 7254 / 7259 pojedou jen o víkendech i v červenci a srpnu (původně měly jezdit denně). Naopak vlaky Os 7262 / 7263 pojedou od 2. října denně včetně sobot (podle původního jízdního řádu o sobotách jezdit neměly).

Nové spěšné vlaky Českých drah zajistí komfortní spojení Plzně, Chebu a Karlových Varů

„Zavedení nových spěšných vlaků přinese lepší, četnější a pravidelnější nabídku vlakových spojů mezi oběma krajskými městy, spoje ale budou výhodné i pro cestující z menších sídel na trase, které tyto spoje též obslouží. Vznikne tak například nové přímé spojení Svojšína a Plané u Mariánských Lázní se Sokolovem, Chodovem a Karlovými Vary či naopak Sokolova a Kynšperku nad Ohří s Plzní,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele Českých drah pro obchod.

Spěšné vlaky pojedou s výjimkou dopoledního přepravního sedla v pravidelném dvouhodinovém taktu a jejich jízdní doba mezi Plzní a Chebem bude jen nepatrně delší než u Západních expresů. Tuto trasu ujedou za hodinu a půl, tedy za dobu jen o 11 minut delší než expresy. Celou trasu mezi krajskými městy projedou za 2 hodiny a 23 minut.

Spěšné vlaky doplní nabídku dálkových vlaků na trati 178 mezi Plzní a Chebem a díky přípojovým vazbám na expresy mnichovské větve linky Ex 6 navíc zajistí nová přestupní spojení dále do Domažlic a Mnichova nebo do Prahy. Nové spoje budou zastávky Cheb-Všeboř, Stebnice, Salajna, Valy u Mariánských Lázní, Milíkov,  Sulislav, Pňovany a Plešnice projíždět, případně zde zastavovat na znamení. Nové spoje dočasně zajistí moderní motorové soupravy řady 844 RegioShark.

„Vlivem epidemie COVID-19 nestihne dodavatel Škoda Transportation dodat a schválit nové vlaky včas, po projednání s kraji tak dojde k plnému nasazení nových elektrických jednotek RegioPanter nejpozději k jízdnímu řádu 2021/2022 a nikoliv k 13. červnu, jak bylo původně plánováno. Nové soupravy momentálně prochází testy ve Zkušebním centru VUZ ve Velimi,“ vysvětluje Jiří Ješeta.

„Českým drahám se po dohodě s objednateli podařilo dočasně zajistit pro tuto novou linku náhradní soupravy RegioShark, které cestujícím nabídnou srovnatelný komfort,“ dodává.
 
Soupravy řady 844 RegioShark jsou moderní nízkopodlažní vozidla, která umožňují handicapovaným cestujícím bezbariérový nástup a výstup. Mají kapacitu 120 míst k sezení, jsou vybavena klimatizací, Wi-Fi připojením k internetu, zásuvkami pro dobíjení drobné elektroniky a elektronickým informačním systémem. Vozidla mají dostatečný výkon s maximální rychlostí 120 km/h, což umožňuje rychlejší, pohodlnější a přístupnější cestování napříč regiony.

Kompletní jízdní řády nových vlaků je možné najít ve vyhledávačích spojení, v aplikaci Můj vlak nebo v traťových jízdních řádech pro tratě 178 Plzeň – Cheb a 140 Cheb – Karlovy Vary – Chomutov.


Zdroj: Robert Pagan, tiskový mluvčí ČD

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy