Krušné hory přiblíží mobilní aplikace

Rozšířená realita přibližuje návštěvníkům sudetskou krajinu i historii. Aplikace Živé hory vás zatím provede sedmi vycházkovými okruhy. Po třech letech vývoje je tu mobilní aplikace Živé hory, která je výsledkem česko-německé spolupráce. Jak název napovídá, aplikace pomocí rozšířené reality nebo 360° videosféry pomáhá uživatelům oživit dávno zaniklá místa v sudetské krajině prostřednictvím několika desítek interaktivních vizualizací.

dezinfekce

Autoři projektu aplikaci pilotně spustili pro sedm obcí v Krušnohoří a plánují rozšiřování do dalších míst v Česku. Ve vizualizacích si celkem zahrálo 120 českých herců a komparsistů a 20 německých herců a dabérů.

Autoři aplikace Živé hory přišli s unikátním nápadem, jak oživit minulost dávno zapomenutých míst a zvýšit tak zájem o historii a krajinu zábavnou formou. Na území sedmi obcí Krušných hor díky tomu vzniklo sedm vycházkových okruhů, které nabízí až 40 vizualizací z dějin Krušnohorska. Nejedná se přitom pouze o klasická videa, nýbrž i 360° videosféru či technologickou novinku v podání rozšířené reality, kdy můžete přes displej vašeho zařízení vidět skutečné prostředí doplněné o věrohodné 3D modely či reálné postavy.

„Návštěvník může v reálném světě spatřit již neexistující historické budovy či celé areály nebo se stát svědkem rozhovoru z minulých století. Touto rozšířenou realitou se lze procházet, rozhlížet se v ní obdobně jako u 360° videosféry, či se dokonce s vytvořenými objekty vyfotit,“ vysvětluje jeden z autorů projektu kulturolog, spisovatel a filmař Petr Mikšíček.

Inovace a unikátnost aplikace podle něj mj. spočívá v propojení technologie a herectví. Jen na současné pilotní verzi sedmi okruhů se podílelo přes stovku komparsistů a herců z místních divadelních spolků.

Projekt Živé hory tak pomáhá zapomenuté artefakty ve volné přírodě i na území obcí odhalit a ukázat v jejich historických souvislostech pomocí poutavých vizualizací. Tyto vizualizace spolu s prvními naučnými stezkami napříč Krušnohořím jsou podle tvůrců začátkem dlouhodobého projektu. Autoři mají v plánu jeho postupné rozšiřování na další pohraniční horské oblasti. Šetrný turismus, zapojení lokálních spolků a samospráv, zájem o historii i nové technologie, to všechno má přispívat k rozvoji zúčastněných regionů a jejich prosperitě.

Vizualizace používané v Živých horách mají také velký potenciál ve vzdělávání, jak zmiňuje například senátor za Karlovarský kraj a starosta města Boží Dar Jan Horník.

„My na Božím Daru plánujeme využít vizualizace a trasy k vytvoření pracovních listů pro školy z okolí, aby mohly sloužit k výuce,“ uvedl Jan Horník.

V oblasti Božího Daru se zaměřili více na 20. století, neboť město hraničí přímo se Saskem a události minulého století jsou stále viditelné.

„Tyto vizualizace jsou pro školy v našem regionu skvělým způsobem, jak začít s výukou vlastivědy a můžou být i začátkem mnoha poznávacích výletů i mimo okruhy Živých hor,“ dodává Horník.

Aplikaci Živé hory je možné nainstalovat na vlastní mobilní telefony (Android i Apple) či si v infocentrech zapojených obcí a měst zapůjčit tablet s již nainstalovaným softwarem. Vizualizace s výletními okruhy jsou na území těchto obcí: Ostrov, Jáchymov, Abertamy, Boží Dar, Loučná pod Klínovcem, Annaberg-Buchholz a Breitenbrunn.

Aplikace prˇedsetavuje skveˇle´ho pomocni´ka pro covidovou turistiku. Lide´ mohou vyrazit do prˇi´rody a za´rovenˇ se leccos dozveˇdeˇt - výlet a prˇedna´sˇka v jednom.

Více na www.zivehory.cz.


Zdroj: Živý kraj


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 15.03.2021 17:30




0 +
 

Hlavní zprávy