Kraj požádal o řešení splavování rtuti z Bavorska do nádrže Skalka

Desítky let se z území v německém příhraničí kontaminovaného chemickou výrobou splavuje rtuť a zanáší především nádrž Skalka na Chebsku. Stopy rtuti však obsahují i ryby v Ohři po jejím toku až směrem do Ústeckého kraje. Vedení Karlovarského kraje se proto dopisem obrátilo na ministra životního prostředí Richarda Brabce, aby na mezinárodní úrovni řešil nápravu tohoto stavu.

dezinfekce

Jednat o tom bude také uvolněný krajský zastupitel Karel Jakobec na zasedání meziresortní přeshraniční Komise pro hraniční vody v pondělí 11. října 2021 v Táboře. 

Kontaminaci vod způsobil už v minulých desetiletích chemický závod v německém Marktredwitzu, který byl uzavřen v roce 1985. Pak došlo k sanaci provozu a okolí, ale místní říčky stejně zanáší rtutí především nádrž Skalka, která je první nejbližší přehradou, v níž se sedimenty usazují. Ročně jde až o 50 kg rtuti. V minulosti byl realizován česko – německý projekt, který vyhodnotil rozsah kontaminace přítoků  a samotné vodní nádrže Skalka. Na něj navázal další projekt, jehož cílem bylo uskutečnit  opatření na přítocích do Skalky. Bavorská strana navrhuje "přírodě blízká opatření," která ale nezamezí erozi a vnosu sedimentů s obsahem rtuti do nádrže. S realizací těchto záměrů proto nesouhlasil podnik Povodí Ohře, revitalizace tůněk či výsadba stromů by totiž z jeho pohledu nebyly dostatečně účinné.

„Je třeba zvolit jiné řešení, aby se sedimenty nevyplavovaly. Proto jsem se dopisem obrátil na ministra životního prostředí a problematiku také otevřu na jednání meziresortní přeshraniční komise, protože situace dál nemůže zůstat ve stejném stavu,“ vysvětlil uvolněný krajský zastupitel pro životní prostředí Karel Jakobec.

Jeho slova potvrdil i hejtman Petr Kulhánek.

„V případě, že by taková situace nastala ve směru z Čech do Bavorska, dokážu si představit, co by to vzbudilo na německé straně. Z pohledu let, kdy se rtuť do Ohře a Skalky splavuje, je to naprosto nepřijatelné, a proto jsme oslovili ministerstvo životního prostředí, aby se do řešení zapojil stát,“ uvedl hejtman. 

Vodní nádrž Skalka leží u státní hranice se SRN u Chebu. Slouží zejména ke zvýšení nízké hladiny vody a pro účely protipovodňové ochrany. Její povodí leží téměř celé v Bavorsku. V současnosti se například v nádrži Skalka stále nesmí kvůli obsahu rtuti chytat dravé ryby.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy