Kitování – moderní sport nejen pro odvážné

Vítr ve vlasech a adrenalin můžete zažít v mnoha sportovních odvětvích, ale jen málokteré je tak progresivní jako kitování. Tento pro valnou část obyvatelstva neznámý sport začíná nabírat na síle a je stále víc a víc populární.

dezinfekce

Možná ho neznáte pod jeho jménem, ale pokud rádi lyžujete, jezdíte pravidelně k moři nebo alespoň na přehradu či vás baví horská turistika, určitě jste se s nějakou formou kitování již setkali. Dá se totiž provozovat na mnoha místech a prakticky v každém ročním období. Chce to jen dvě základní věci – správné vybavení a pořádný vítr.

Co budete potřebovat?

Abyste mohli provozovat kiting, neobejdete se bez správné výbavy. Ta se skládá z prkna – kiteboardu a draka + doplňky.

Kite drak není v tomto případě žádný přerostlý ještěr, ale zařízení připomínající seříznutý padák. Drak zde funguje podobně jako plachta na lodi. Zachytává poryvy větru a tím popohání tažené břemeno vpřed.

V tomto případě je tažným břemenem myšlen člověk. Existují různé typy draků, které si můžete koupit, případně pronajmout. Některé jsou určené primárně pro začátečníky, jiné dokáží splnit i potřeby protřelých profesionálů.

Důležité je vybrat si vždy značkový výrobek s dostatečným množstvím bezpečnostních prvků. V opačném případě jde o zbytečný risk, který za těch pár stovek v peněžence navíc nestojí.

Výběr kiteboardu závisí na typu terénu. Záleží totiž, kde se chcete kitování věnovat. Z předchozích řádků asi již tušíte, že ho můžete provozovat na vodě, na souši i na sněhu. Pro každý povrch je však nutné vybrat si trochu jiný typ prkna.

Na ročním období nezáleží

V letních měsících se můžete s drakem prohánět jak po tuzemských, tak i po zahraničních vodních plochách. Takovémuto jezdění po hladině se říká kiteboarding, případně kitesurfing. Krom vhodného draka a větru je potřeba mít k ruce i vhodný kiteboard, respektive surf. Záleží hodně na vašich preferencích a také zkušenostech.

I na souši budete potřebovat nějaké vhodné prkno. Pokud nasněží, můžete použít lyže, případně snowboard. V případě holé nebo travnaté plochy je možné využít mountboardu, longboardu nebo třeba travních lyží.

Důležité ale je, abyste měli pro sebe dostatečně velkou plochu s minimem překážek. Tak snížíte riziko zranění jak u sebe, tak i u případných jiných osob.

První krůčky

Kiting je rychlý sport, který snadno dokáže zlákat k vyzkoušení každého, kdo má rád pořádnou porci adrenalinu. Když se provozuje správně, jedná se o docela bezpečnou záležitost. A proto se doporučuje absolutním nováčkům zaplatit si alespoň jednodenní kurz, kde se naučí, jak pracovat s drakem i prknem.

Pokud nechcete utrácet za kurzy, můžete se obrátit na kamaráda, který už má kitování alespoň trochu zažité, aby vás zasvětil. Rozhodně je to lepší než do toho nastoupit prost jakýchkoliv osobních zkušeností.

Další informace o kitingu získáte na blogu Mysticstore, jehož obsah tvoří zkušení kiteři, kteří se rádi podělí o zkušenosti z praxe.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy