Karlovy Vary: Zádušní mše za oběti covid-19 (TV Západ)

Zádušní mše za oběti pandemie covid-19 v Karlovarském kraji se uskutečnila v neděli 16. května v kostele Povýšení sv. Kříže v Karlových Varech. Akci zahájilo zvonění zvonů na kostele v 18 hodin do kterého se ozvaly tóny varhan. Mši vedl emeritní biskup plzeňský František Radkovský.

dezinfekce

"Milí přátelé, dovolte mi, abych vás zde všechny přivítal u příležitosti této mše svaté, kdy chceme vzpomenout všechny zemřelé na nemoc, se kterou jsme se všichni potýkali. Dovolte, abych přivítal zejména hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka a také starostu mého milovaného Chodova Patrika Pizingera a paní Radní Karlovarského kraje paní Markétu (Monsportovou – pozn. redakce). Všechny vás tady vítám a zejména tebe - Otče Františku, kdy jsi sice domácí, ale zde si tě dovoluji přivítat, protože se ujímáš této bohoslužby v zastoupení našeho biskupa Tomáše (Holuba – pozn. redakce). Takže vítejte všichni. A nyní poprosím pana hejtmana Petra Kulhánka o slovo," uvedl v úvodu mše katolický kněz Romuald Štěpán Rob. 

"Dobrý večer dámy a pánové, v uplynulém předešlém více jak roce jsme prožili těžký čas, mnozí z nás ztratili své blízké, kamarády, známé. My bychom rádi touto zádušní mší uctili a vzdali hold jejich památce. Zároveň bychom ale také rádi touto mší poděkovali našim sousedům v Bavorsku a Sasku za jejich solidaritu, kterou projevili v těch těžkých dobách, kdy nám nabízeli, ať už to byly lůžka intenzivní péče pro těžce nemocné či nám nabídli a poslali mnoho vakcín, které jsme mohli použít pro obyvatele našeho kraje. Toto poděkování se neodehrává jen zde v tomto kostele. Odehrává se i v dalších karlovarských církvích a také se odehrává v dalších svatostáncích, ať už jsou v Bavorsku nebo Sasku. Děkuji mnohokrát, že jste přišli," pozdravil přítomné hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Během mše vystoupili se svými příspěvky i lidé, kteří se museli vyrovnávat se ztrátami svých blízkých. 

"Nezapomeňme především na zdravotníky. Viděl jsem z blízka jak opravdu vyčerpávající a velkou láskou, i když častokrát nechodili do kostela či nebyli pokřtěny, naplnili Ježíšův odkaz. Ten Ježíšův zákon lásky – pohřbíval jsem sestru z ARO v Sokolově, která se nakazila a zemřela v 57 letech, atd.. To vše jsou velké příběhy služby, lásky a hrdinství. Mysleme tak i na zdravotníky. I nyní trpí. Volala mi vrchní sestra, že se jí zhroutila staniční, protože ten postcovid, ten stres na ní dopadl. Propojme se opravdu tou láskou a péčí, díky," dodal na závěr mše Rob. 

Celý více než hodinový záznam online streamované mše můžete zhlédnout na našem facebookovém nebo youtube profilu.

https://www.facebook.com/Regionzapad/videos/2988557258080783

https://youtu.be/IiQmrkEfel4


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
04.06.2021 09:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy