Karlovy Vary: Budoucí podobu SUPŠ vyberou zastupitelé (TV Západ)

Karlovarský kraj vybral tři soutěžní architektonické studie na komplexní rekonstrukci Střední uměleckoprůmyslové školy keramické a sklářské v Karlových Varech. Ta před třemi lety musela uzavřít část svých prostor kvůli špatnému technickému stavu budov. Podmínkou nebylo zachování stávající podoby žádné z částí areálu školy.

dezinfekce

„Nechali jsme opravdu architektům volný prostor. Poptali jsme 27 architektonických kanceláří. Dostali jsme 10 nabídek. Z těchto jsme vybrali tři. Tyto tři nabídky vybrala odborná skupina, která od začátku problému, což je od března 2017, pracuje na tom, jakým způsobem budeme dál řešit tuto školu. Na tři souběžné architektonické studie jsme vyčlenili částku 600 tisíc na jednu, tzn. 1 milion 800 tisíc. Co je pro nás samozřejmě zásadní, protože vnímáme, že je to citlivá věc - tato budova patří ke Karlovým Varům, takže jsme potřebovali znát i názor občanů. Proto běžela anketa, kdy se občané měli možnost seznámit s těmi třemi návrhy a sami říci, který z návrhů se jim líbí nejvíce. Anketa běžela březen, duben. Máme výsledky, a to byla jedna z věcí, ke které jsme i přihlédli, když jsme se rozhodovali,“ vysvětlil hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis. 

Studii i hmotové modely tří soutěžních studií představilo vedení kraje na tiskové konferenci. A to jak návrhů soutěžitelů Škarda architekti a Pelčák a partner architekti, s.r.o, tak vybranou studii Petr Hájek ARCHITEKTI.

„Odborníci, kteří hodnotili jednotlivé studie, tak na studii pana Hájka hodnotili velmi pozitivně urbanistické začlenění návrhu. Dále vazby na jednotlivá veřejná prostranství, která na místo bezprostředně navazují – tzn. na Sokolovskou ulici i na náměstí 17. listopadu. Hodnoceno bylo velmi kladně také to, že citlivě přistupuje k historické budově školy, kde navrhuje rekonstrukci. Určitým kompromisem byl návrh demolice obytného objektu čili části historického objektu. Tento odvážný návrh ovšem přinesl obrovskou výhodu, že škola – její nová část, půjde velmi dobře zorganizovat přístavba v průběhu výuky. Takže tento návrh nejméně zasahuje do výuky školy, která tam musí probíhat po celou dobu výstavby. A to bylo právě způsobeno tím, že se navrhuje k demolici obytný dům, jehož využití pro školní provoz by byl i velice problematický vzhledem ke stávajícím dispozicím, výškám místností a podobně,“ popsala vedoucí oddělení územního plánování Krajského úřadu Karlovarského kraje Jana Kaválková. 

Historický objekt je podle návrhu obklopen novostavbou ve tvaru písmene L. Vytváří uvnitř prostor vhodný například pro výuku. 

„My jsme se snažili již do zadání dát takové prvky, aby škola nesloužila pouze střední škole jako takové, ale aby zde bylo vytvořeno jakési komunitní centrum pro místní čtvrť Rybáře. Jsou tam navrhovány provozy, které mohou být přes den využívány pro školu, odpoledne a večer např. pro nějakou večerní výuku, pro kurzy apod. Může být víceúčelově využíváno vybavení školy. Zároveň tam navrhujeme velké výstavní prostory, protože škola disponuje svojí vlastní historickou sbírkou porcelánu, kterou potřebuje mít umístěnou v nějakých důstojných prostorách. Zároveň potřebuje velmi často pořádat výstavy studentských prací. Takže k tomu slouží prostory, které jsou bezprostředně u Sokolovské ulice tak, aby byly navázány na veřejný prostor. Navrhována je i aula, která může být využívána zase jak pro provoz školy, tak pro provoz jiných organizací. Stávající objekt historické budovy školy je čtyřpodlažní, počítáme-li i suterén, který bude využit. Stejně tak nový návrh počítá se 4 nadzemními podlažími a jedním nadzemním podlažím. Je to konstrukční systém, který má určitý modul - v celé novostavbě stejný, který právě umožňuje velmi flexibilní dispoziční řešení. Obálka budovy je sandwich z venku tvořený skleněnou fasádou, odvětrávanou. Tím, že návrh je velmi kompaktní, tak vykazuje nejmenší plochu obálky budovy. Z toho se dá předpokládat a výpočty, které jsou ve studii to i dokládají, že by tam mohly být nejnižší provozní náklady ze všech tří studií,“ zhodnotila podrobněji návrh Kaválková. 

Součástí zadání studie bylo i předběžné vyčíslení nákladů na výstavbu, které mají být do 600 milionů korun. Na studii by mělo navázat zpracování projektové dokumentace. O tom rozhodne zastupitelstvo v září. Vybrat zpracovatele chce kraj do konce letošního roku. To už by ale mělo být v kompetenci nového vedení vzešlého z krajských voleb na podzim. 

„To nejzásadnější, co nyní budeme potřebovat je, abychom zpracovali projektovou dokumentaci. Na Radě jsme se dohodli a shodli, že vyhlásíme veřejnou zakázku na projektovou dokumentaci na základě vybraného návrhu. Tam se pak dozvíme relevantní čísla, kolik celý projekt bude stát, protože stále se bavíme pouze v režimu studie,“ dodal hejtman Kubis. 

Na projektovou dokumentaci kraj vyčlenil celkem 40 milionů korun. Částka 30 milionů by měla být využita v příštím roce, zbylých 10 pak v roce 2022. Odkazy na studie najdete v textové části reportáže.  

http://www.kr-karlovarsky.cz/region/uzem_plan/Stranky/dokum-kraj/SUPS-KV.aspx?fbclid=IwAR2-OobY8t6v1Ucfe2vkppEhs7PQE5fRPwyQ1b7lFXrTK0EfE0cZ1nUPDo0


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy