Karlovarsko: Pracovní povinnost pro ambulantní lékaře a sestry

„Dnes dopoledne jsme kontaktovali všechny nemocnice na území Karlovarského kraje, které zajišťují akutní péči, seznámili jsme je s usnesením vlády a požádali je o stanovení požadovaného počtu lékařů a zdravotních sester tak, jak ukládá usnesení vlády. Termín pro odevzdání mají nemocnice do dnešních 15 hodin," uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

dezinfekce

Zároveň odešla výzva na všechna zdravotnická zařízení, která mají v souladu s usnesením vlády do dnešní půlnoci zaslat na kraje seznam zdravotníků, kterým může být nařízena pracovní povinnost. Výzva nebyla poslána do nemocnic, LDN, lázní starajících se o covidové pacienty, praktickým lékařům, gynekologům, lékárnám a zubařům. Na ně se usnesení vlády nevztahuje.

Cílem výzvy je upozornit zdravotnická zařízení na jejich povinnost plynoucí z usnesení vlády, tedy, že do dnešní půlnoci musí zaslat seznam personálu, který dávají k dispozici.

"Krajský úřad pro tyto účely obratem vytvořil online formulář, kam zapíšou jednotlivé osoby. Odkaz na formulář je součástí výzvy. Ve výzvě zdravotnická zařízení informujeme zároveň o tom, že zdravotníci mohou do uvedených nemocnic nastoupit dobrovolně a velmi rádi dobrovolnost upřednostníme před nařizováním pracovních povinností. Také ale ve výzvě zdravotnická zařízení informujeme, že pokud nezašlou seznamy zaměstnanců, které můžeme oslovit, tak kraj určí sám zdravotnická zařízení, z nichž povolá zdravotníky," uvedl dále hejtman. 

"Při vlastním určování oborů pro pracovní povinnosti určitě nebudeme vybírat ze zdravotnických zařízení, která pečují o pacienty s onemocněními, jež mohou ohrožovat jejich život nebo řeší akutní poranění. Tedy nebudeme povolávat lékaře z kardiologických ambulancí, chirurgických ambulancí, neurologií atp.," upřesnil. 

"Vzhledem k naší zkušenosti s nařizováním pracovních povinností sester z lázní v lednu letošního roku má krajský úřad připraveny i týmy zaměstnanců, které budou dokument s nařízením pracovní povinnosti rozvážet. O postupu kraje bude informovat Česká lékařská komora v regionu na základě doporučení prezidenta ČLK Milana Kubka,“ doplnil hejtman.


Zdroj: Mgr. Jana Pavlíková, tisková mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje
Foto: ilustrační


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy