Karlovarsko: Hejtman ocenil děti, které si umí poradit s nástrahami internetu

Na krajském úřadě dnes proběhlo slavnostní vyhlášení vítězů soutěžních kvízů v rámci projektu Kraje pro bezpečný internet. Cílem tohoto jedinečného projektu, který je výsledkem iniciativy Asociace krajů ČR, je upozornit veřejnost, zejména pak děti, na skrytá nebezpečí spojená s užíváním internetu a informovat je o možnostech prevence a pomoci. Ceny výhercům předal hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis.

dezinfekce

Do projektu Kraje pro bezpečný internet je aktivně zapojeno na dvanáct regionů z České republiky, přičemž Karlovarský kraj se k němu připojil již v roce 2015. Mezi hlavní aktivity projektu patří nejenom soutěžní kvízy o hodnotné ceny, ale také vzdělávací semináře, e-learningové lekce, preventivní videospoty a mnohé další.

„U všech dětí, které jsme dnes ocenili, je vidět, že umí pracovat s internetem a že jsou si velmi dobře vědomy možných rizik, která jsou s ním spojené. Třeba je úspěch v soutěži bude motivovat natolik, že se v budoucnu stanou programátory nebo dokonce odborníky na kyberbezpečnost,“ uvedl hejtman karlovarského kraje Petr Kubis.

Soutěžní kvízy probíhaly od dubna do listopadu minulého roku. Děti nejdříve poměřovaly síly ve znalostním on-line kvízu, kde byly rozděleny do dvou věkových kategorií. První byla určena pro soutěžící ve věku od osmi do dvanácti let, ve druhé pak o vítězství bojovala mládež starší třinácti let.

„Úkolem dětí bylo zodpovědět dvacet soutěžních otázek, jejichž náročnost odpovídala dané kategorii. V rámci Karlovarského kraje jsme napočítali dohromady 389 úspěšných řešitelů. Z každé kategorie byli následně vylosováni tři výherci,“ upřesnila manažerka prevence kriminality a koordinátorka projektu Tereza Pásková.

Úspěšní řešitelé poté odpovídali na otázky ve složitější variantě Kvízu PLUS.

„Studenti museli správně zodpovědět ještě dalších deset těžších, náhodně vygenerovaných, otázek. Pět studentů s nejrychlejším časem se kvalifikovalo do krajského finálového kola. Vítěz, který z něj vzejde, postupuje do celorepublikového finále, jež se uskuteční 10. února v Praze,“ doplnila Tereza Pásková.

Věcné ceny do soutěže věnovala firma Microsoft. Na výherce čekala nejenom drobná elektronika, ale také například naučné publikace či propagační předměty od Karlovarského kraje.

Výherci soutěžního on-line kvízu
Kategorie 8 - 12 let
    1. místo - Linda Baťková, Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart
    2. místo - Eva Plachá, Základní škola Horní Slavkov
    3. místo - Jan Pleticha, Základní škola Sokolov

Kategorie 13+
    1. místo - Tadeáš Chlapec, Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně
    2. místo - Mariana Halaburtová, Střední škola stravování a služeb Karlovy Vary
    3. místo - Hanka Gratzlová, Střední škola stravování a služeb Karlovy Vary

Výherci celorepublikového slosování on-line kvízu
Červen - Kategorie 8 - 12 let
Vendula Eliášová, Základní škola Sokolov  

Listopad - Kategorie 13+
Jana Streicherová, Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně

Finalisté Kvízu PLUS
    1. Stanislav Knaizl - Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně
    2. Jáchym Horák  - Střední průmyslová škola Ostrov
    3. Vojta Fikker - První české gymnázium v Karlových Varech


Zdroj: Veronika Svobodová, tisková mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy