Jak vyjednat nejlepší cenu za ojeté auto

Chcete koupit ojetý vůz a zároveň ušetřit? Jak vyjednat nejlepší cenu? Jaké použít argumenty a jak prodávajícího přesvědčit ke snížení ceny? Tyto otázky si jistě pokládá nejeden zájemce o ojetý vůz. Poradíme vám jak na to!

dezinfekce

Jedním z nejpádnějších argumentů pro smlouvání o ceně je zjištění stavu vozidla ještě před návštěvou prodejce. Jak na to? Nejjednodušších způsobem je zadat VIN kód vozidla na webu www.carvertical.com/cz, čímž získáte kompletní přehled o stavu vozu, o případných nehodách, které by mohl prodejce zatajit, stočeném tachometru, počtu původních majitelů a mnoho dalšího. Toto vše zjistíte pohodlně online ze svého domova.

Proč vůbec smlouvat?

Většina prodejců ojetých vozů vždy nasadí cenu. Je jim jasné, že se najdou lidi, kteří budou smlouvat, proto si stanoví vysokou cenu, která ale reálně neodpovídá hodnotě vozu. V tom lepším případě přijde zájemce, který smlouvat nebude a rovnou zbytečně nakoupí za vyšší cenu, než za jakou by byl prodejce vůz ochoten prodat a přichází tak o své peníze. Zahoďte stud a vždy smlouvejte! Můžete tak ušetřit nemalé peníze.

Připravte si argumenty ještě před schůzkou s prodávajícím

Zdá se vám cena za nabízený ojetý vůz příliš vysoká? Snižte ji díky pádným argumentům! Nejprve si zjistěte dostupné informace o daném modelu vozidla pro případné srovnávání. Například zjistěte, při kolika kilometrech se u daného modelu projevují různé závady, pokud daný vůz má již dané kilometry najeté, je to pro vás silný argument ke snížení ceny. Dalším silným argumentem je srovnání jiných nabídek stejného modelu s tou, kterou jste si vybrali. Srovnejte počet najetých kilometrů, rok výroby či popsaný stav vozidla.

Předstírejte, že až tak velký zájem o vůz nemáte

Jakmile dáte prodávajícímu najevo svůj obrovský zájem o jeho ojetý vůz, má vás v kapse. Pokud chcete ušetřit a snížit cenu vozu, vyptávejte se, předstírejte nižší zájem, než máte a snažte se působit neemotivně. Prodávající bude přemýšlet o slevě už jen proto, že například spěchá na prodej vozu a nemá příliš zájemců.

Trik, který vám pomůže ušetřit peníze

Pokud na vás prodávající vyrukuje s tím, že má naopak zájemců spoustu, může být vaším dalším argumentem hotovost. Ukažte mu, že jste byli připraveni, po projednání informací o vozidle a společném odsouhlasení ceny, koupit za hotové. Jakmile prodávající uvidí hotovost, změkne a bude chtít získat finance ihned. To je vaše šance, jak cenu snížit.

Navrhněte nejdříve nízkou cenu

Nazvěme to jako opačný efekt. Stejně jako prodávající udává nejprve tu nejvyšší cenu, i vy nejprve navrhněte tu nejnižší cenu, za kterou byste ojetý vůz chtěli koupit. S tím se samozřejmě prodávající nesmíří, a tak navrhne cenu vyšší. Třeba právě tu, za kterou jste vůz chtěli původně koupit.

Jak získat něco navíc?

I když se už dohodnete na prodejní ceně, se kterou jste spokojeni oba, požádejte prodávajícího ještě o chvilku na rozmyšlenou. Prodávající začne pochybovat, zda si vůz koupíte, a tak možná začne přemýšlet o tom, že vám navíc ještě něco přihodí. Třeba navigaci, náhradní pneumatiky apod.

V žádném případě nezapomeňte odejít ze schůzky s podepsanou kupní smlouvu a pokud jste zaplatili v hotovosti, tak také s dokumentem o převzetí finanční hotovosti.

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Autor: Redakce REGIONZAPAD.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 16.03.2023 13:45



5 +
 

Hlavní zprávy