Jak vybrat matraci?

Matrace se vyrábějí z mnoha různých materiálů, které se mezi sebou liší například tvrdostí, životností nebo flexibilitou.

dezinfekce

Vhodně vybraná matrace je zásadní pro kvalitní a zdravý spánek a uleví od bolestí zad i kloubů. Naopak nevyhovující matrace může mít negativní vliv na opěrný systém těla, a je proto potřeba, aby byla každému co nejlépe individuálně přizpůsobena. Není snadné se ve velké nabídce matrací zorientovat, tak si přečtěte, jak vybrat matraci, na které se vám bude spát jako v pohádce!

5 základních pravidel pro správný výběr matrace

  1. Při výběru zohledněte výšku, hmotnost a věk uživatele.

  2. Zjistěte, jaký typ materiálu vám vyhovuje.

  3. Velikost matrace by měla alespoň o 20-30 cm přesahovat vaši délku těla.

  4. Výšku matrace zvolte nejméně 15 cm, přičemž platí, že čím vyšší věk uživatele, tím vyšší by měla být matrace. Nižší matrace se rychle proleží a ztratí kvalitu.

  5. Nezapomeňte ani na tvrdost matrace a myslete přitom nejen na svoje preference a ideální spánkovou polohu, ale berte v potaz také svůj zdravotní stav.

Nejoblíbenější typy matrací

Matrace se vyrábějí z mnoha různých materiálů, které se mezi sebou liší například tvrdostí, životností nebo flexibilitou. Jaké jsou tedy ty nejčastější druhy matrací, se kterými se při výběru setkáte?

Pěnové matrace

Pěnové matrace jsou vyrobeny z polyuretanové nebo paměťové pěny a vyznačují se schopností přizpůsobit se tvaru těla. Poskytují individuální podporu páteři, díky čemuž jsou velmi pohodlné. Pěnové matrace také dobře izolují teplo a zabraňují přenosu pohybů během spánku, takže jsou vhodné pro páry nebo pro osoby, které se snadno navzájem vyrušují. Jsou také hypoalergenní, odolné vůči roztočům i plísním a hodí se na všechny typy roštů.

Pružinové matrace

Pružinové matrace patří mezi nejstarší a nejrozšířenější typy matrací. Jsou vyrobeny z pružin, které jsou umístěny v samostatných kapslích nebo v jedné velké komoře, díky čemuž poskytují dostatečnou tuhost. Kromě toho také dobře větrají a nabízejí vysoký komfort během spánku. Jsou vhodné na pevné rošty

Latexové matrace

Latexové matrace jsou vyrobeny z přírodního latexu, což je materiál s vysokou elasticitou a schopností rychle se přizpůsobit tvaru těla, v kombinaci s kokosovými vlákny, PUR nebo HR pěnou. Tyto vlastnosti zajišťují perfektní podporu páteře a správnou ergonomii během spánku. Latexové matrace jsou také velmi trvanlivé a mohou vydržet mnoho let bez nutnosti výměny. Hodí se spíše na lamelové rošty.

Tuhost matrace

Tuhost matrace je vždycky to první, čeho si všimnete, když si lehnete na postel, a proto je její správné určení velmi důležité. Nositelem tuhosti je jádro matrace, jehož výběru byste měli také věnovat dostatečnou pozornost. 

Každý máme nějaké preference, ale je třeba vzít v úvahu také hmotnost uživatele: platí, že čím vyšší váha, tím tvrdší by matrace měla být. Tělo totiž má v matraci mít dostatečnou oporu, takže příliš měkká nebo příliš tvrdá matrace nemusí být vždy vhodná.

Nejdůležitější je, aby se matrace přizpůsobila konkrétním částem vašeho těla a podepřela páteř, aby během spánku zůstala v přirozeném zakřivení.

Nákup matrace bez starostí v OKAY

Pokud se rozhodnete pro nákup nové matrace, prodejce vám zaručuje 100% garanci spokojenosti. Jestliže s produktem nebudete spokojeni, můžete ho vrátit do 30 dnů bez udání důvodu zdarma

Pro největší výběr nábytku i elektra za trvale nejnižší ceny navštivte nejbližší prodejnu nebo e-shop OKAY.

Autor: Redakce REGIONZAPAD.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 13.11.2023 09:57



0 +
 

Hlavní zprávy