Jak si užít cyklistiku v zimě? Důležité je správné oblečení

S blížící se zimou uloží mnozí cyklisté své kolo k zimnímu spánku, ze kterého jej vyzvednou až na jaře. Ochuzují se však o spoustu skvělých zážitků, které mohou během zimní cyklistiky získat.

dezinfekce

Jízda v chladném, a dokonce i deštivém počasí totiž může být neuvěřitelně osvěžující a se správnou výbavou také dokonale pohodlná. Abychom si však zimní cyklistiku plně užili, je důležité se správně obléknout.

Co na sebe při zimní cyklistice

Každý cyklista se musí oblékat tak, aby se dokázal vypořádat s měnícími se vnějšími podmínkami. Tajemstvím úspěchu zimního cyklistického oblečení, ať už na silnici nebo v terénu, je vrstvení. Tím se totiž mezi oděvy vytvoří vrstvy vzduchu, které poskytují více tepla než jeden silný oděv. A pokud by vám bylo příliš horko, můžete jednu vrstvu snadno sundat. Díky správnému oblečení, které odvádí pot od vašeho těla, zůstanete v suchu a v teple, což vám umožní intenzivněji šlápnout do pedálů a podávat lepší výkony po delší dobu.

Vrstvy oblečení pro zimní cyklistiku

Základem cyklistického oblečení pro zimní období je základní vrstva, která je většinou vyrobena z umělých vláken nebo merino vlny. Jejím účelem je odvádět pot od pokožky a zároveň vás udržovat v teple. Vrchní vrstvou by vždy měla být zimní cyklistická bunda, která umožňuje správnou cirkulaci vzduchu a odvod vlhkosti ze spodních vrstev oblečení, která však zároveň brání pronikání vlhkosti zvenku a tepelným ztrátám. Jelikož v chladném období roku musíme počítat s jakýmkoli počasím, je vhodné, aby byla zimní cyklistická bunda vybavena potřebnými doplňky, jako je nepromokavá kapuce, stahovací manžety a podobně. Vaše spodní část těla stejným způsobem ochrání zimní cyklistické kalhoty, které by samozřejmě měly obsahovat kvalitní polstrování. Díky kvalitnímu cyklistickému oblečení nemusíte odkládat kolo, ani když klesne teplota: využijte chladné a vlhké měsíce ke zvýšení vaší kondice, která se vám na jaře bude zcela jistě hodit.

Fotka od Free-Photos z Pixabay

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy