Jáchymov: Odhozením roušek začala 114. lázeňská sezona (TV Západ)

Letošní již 114. zahájení lázeňské sezony bylo doslova startem provozu lázeňských zařízení. Do soboty 30. května byly totiž kvůli koronavirové nákaze jáchymovské hotely bez běžné klientely. Ještě před slavnostním zahájením proběhla tisková konference za účasti ministra zdravotnictví i hejtmana Karlovarského kraje.

dezinfekce

„Karlovarský kraj se uzdravuje. Dovolím si říci, že uzdravil. Během posledních pěti dnů máme pouze jednoho nakaženého. A já si opravdu myslím, že je to prostor právě dnes k tomu, abychom vyslali tento vzkaz i mimo náš Karlovarský kraj. Chtěl bych říci jen jednu věc – lázeňství, cestovní ruch a na druhé straně uhlí, to jsou dva stěžejní segmenty, které k nám patří. Uhlí řešíme dlouhodobě. Tam víme, že ten problém nastává. Ale, co se týče lázeňství, to jsme brali jako samozřejmost. Lázeňství tady je, funguje a žije si svým životem. Vše je v pořádku. A najednou udeřila pandemie koronaviru a my jsme všichni smutně koukali, jak lázeňství padá na kolena. Koukali jsme a nevěděli, co s tím. Myslím si, že je to i pro nás určitý vzkaz do budoucna – buďme opatrní, zodpovědní a neberme některé věci jako samozřejmost. Opravdu je potřeba tomu lázeňství pomáhat a dávat mu pozornost, kterou potřebuje,“ popsal situaci hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis.

„Ohniska, která zde byla, v Chebu a v Mariánských Lázních se podařilo vyřešit i s pomocí armády a hygieniků. Práce bylo skutečně hodně, odvedla se a ohniska jsou dnes, řekněme, pod kontrolou – vyhaslá. Není už žádné šíření nemoci v kraji. Takže v tomto směru je kraj skutečně bezpečný a bylo by dobře, kdyby ho lidé začali opět objevovat a jeli zpátky do lázní. Za nás, jako Ministerstvo zdravotnictví, tak se samozřejmě budeme snažit lázním pomoci. V tomto směru o tom diskutujeme s panem dr. Bláhou, abychom v rámci tzv. kompenzační vyhlášky, kterou nyní připravujeme, jsme mysleli i na tento segment, abychom tam řešili nějaký nárůst úhrad, který by měl alespoň částečně pokrýt výpadek, který tu objektivně byl,“ doplnil pohled ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. 

„Začínají první cizinci, první vlaštovky přelétat hranice z Německa s tím, že mají negativní test. Věříme, že blízkost toho otevření nám naskýtá naději. Celou situaci hodnotíme tak, že to, co jsme zažili my, není nic oproti tomu, co zažili naši předchůdci v dobách dávno minulých, kteří budovali a rozvíjeli první lázně v České republice a kterým se to později pod rukama úplně zhroutilo díky světovým válkám a velkým společenským změnám. Takže to vše jen vede k nějakému pocitu pokory. Jak málo stačí, aby něco zmizelo. Ale na druhou stranu nedělejme z toho, co prožíváme, tak extrémní tragédii. Neměli bychom stále mluvit jen o ztrátách, jak ekonomové a novináři - o kolik jste přišli, co jste ztratili. Ta největší ztráta je, že jsme neudrželi pracovní místa pro některé kolegy. Ztráta je v tom, že odkládáme některé investice a věci, které jsme chtěli přinést. Ale mnohem důležitější je, že toto není, co by lázně zabilo. Lázně tak, jak přežívaly války a velké změny, tak i toto opravdu lázně přežijí. Každá taková změna, která je spojena s krizí, tak je vlastně zároveň i příležitostí k tomu udělat něco jinak, malinko to promění. Jak se život rodí z bolesti, tak se i každá inovace a proměna rodí z bolesti. Věřím, že i toto byla bolest, která snad bude stát za to, abychom začali přinášet novou kvalitu. Už mám takový dobrý pocit, že míříme správným směrem,“ uvedl generální ředitel Léčebných Lázní Jáchymov Eduard Bláha.

Od pondělí 15. června budou moci cestovat lázeňští hosté jak z domova, tak z okolních zemí bez omezení a testů.

Samotný program byl zahájen slavnostním průvodem horníků a lázeňských pracovníků v dobových kostýmech v čele s dechovou kapelou. Objevili se také cyklisté, kteří průvod uzavírali.

Po projevech došlo k symbolickému odhození čtyř roušek s nápisy – Nejistota, Obavy, Pochyby a Strach. 

Na pódiu se také symbolicky odemkl zdejší léčivý pramen. A tak jako v i v jiných lázeňských střediscích došlo k požehnání. A to farářem Markem Hricem. 

Svou čestnou salvu odpálili ostrostřelci z Ostrov. A poté již začal hudební program v provedení Swing Melody Ostrov. Lidé si mohli kromě občerstvení zakoupit také lázeňské oplatky a suvenýry. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy