Chodov: Na Bílé vodě budou dva SOS POINTY a hasiči získají novou čtyřkolkou

Nové užitkové terénní vozidlo, které zvládne i jízdu v náročných podmínkách, dostanou chodovští dobrovolní hasiči. Čtyřkolka se zateplenou a vyhřívanou kabinou rozšíří jejich autopark do letošního podzimu.

dezinfekce

Jedním z důvodů k pořízení nové techniky je narůstající počet zásahů v nepřístupném terénu, jako jsou transporty pacientů k sanitce, ale také požáry a pátrací akce. Hasiči rovněž chtějí reagovat na rozvoj areálu Bílá voda a výsypky, kde je stále více běžců a cyklistů.

Právě ke zraněným sportovcům a výletníkům často mají záchranáři a hasiči ztížený přístup. Chodovská jednotka navíc operuje kromě území města také v lesích či na kopcích v blízkém okolí. 

Vůz ale najde využití i v jiných oblastech, například při pomocných pracích pro město či zajištění městských akcí. 

Pořízení čtyřkolky včetně příslušenství vyjde zhruba na 800 tisíc korun, přičemž Karlovarský kraj poskytne přibližně 200 tisíc korun formou dotace. 

„V poslední době se nám potvrdilo, že kvalitní technika se vyplácí. Vnímáme to jako investici do bezpečnosti nejen Chodováků,“ okomentoval nákup nové techniky starosta Chodova Patrik Pizinger.

Dále na Bílé vodě budou dva SOS POINTY

Dva záchranné body, takzvané SOS POINTY, nechá v průběhu letošního léta nainstalovat Chodov na Bílé vodě. Ta se v posledních letech kvůli své atraktivitě a možnostem sportovního vyžití stala frekventovaným místem.

„Jde o hojně navštěvovanou lokalitu, ale trochu odlehlou. Potřebujeme zkrátit dobu, než se dozvíme, že je někdo v nouzi. Dalším přínosem je možnost rychlého poskytnutí první pomoci. Je to volný přírodní areál a ne každý má s sebou mobil, nebo se mu může při pádu poškodit,“ uvedl starosta Chodova Patrik Pizinger s odkazem na skutečnost, že v místě je pumptrack pro bikery, vodní plocha a tamní stezky využívají jak běžci, tak cyklisté z celého regionu.

Město u Bílé vody navíc plánuje nový skatepark.

Jeden záchranný bod bude stát u vstupu přímo na hrázi, druhý pak v oblasti pláže. Každý SOS POINT je vybaven lékárnou, automatizovaným externím defibrilátorem (AED), záchranným plovákem a plovoucím házecím lanem. Zařízení je robustní, aby odolalo vandalům. Obsahuje kameru a reproduktor pro hlasovou komunikaci se službou městské policie. Ta může na dálku otevřít příslušný box s vybavením. SOS POINTY jsou zajištěny proti výpadku elektrické energie, výrobce slibuje provozuschopnost v jakékoliv době, počasí a situaci. 

Zároveň budou zařazeny do mapy záchranných bodů v mapových podkladech záchranných složek Karlovarského kraje včetně jejich GPS polohy. Celková cena obou záchranných bodů je 600 tisíc korun.


Zdroj: Martin Polák, město Chodov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 06.07.2021 15:00




0 +
 

Hlavní zprávy