Cheb: V sobotu se v divadle odehraje velkolepá antická show

Po více než dvouměsíční pauze se znovu divákům otevírá hlediště Západočeského divadla v Chebu. I v průběhu nouzového stavu se zde zkoušela nová dobrodružná inscenace pro celou rodinu ODYSSEUS, kterou chebští uvádějí v premiéře v sobotu 30. května v 19 hodin.

dezinfekce

Chebská dramatizace Homérovy Odyssey se zamýšlí nad tím, proč se právě tento epos stal jedním z pilířů evropské kultury. Zachovává neobvyklou strukturu původního díla, v němž hraje hlavní roli vyprávění a vypravěčská tradice. S hlavním hrdinou se tak setkáváme nikoli při vyplouvání z vypleněné Tróji, ale v momentě, kdy už má větší část svého desetiletého bloudění za sebou. Na dvoře Fajáků, u jejichž ostrova ztroskoval, vzpomíná na prožitá dobrodružství, která se před ním začínají v zadním plánu jeviště zhmotňovat. Zásadní zastavení Odyssea a jeho posádky (Kirké, kyklóp Polyfémos, Skylla a Charybdis, Sirény atd.) tedy uvidí diváci na vlastní oči. Společně se svými fajáckými hostiteli se Odysseus snaží dopátrat toho, proč je neustále pronásledován nepřízní bohů. V čem chyboval, že se z neohroženého hrdiny od Tróji mohl stát posledním z trosečníků? A co musí pochopit, aby ho bohové konečně pustili domů? Závěrečná část eposu, události na Ithace, se opět vrací do roviny vyprávění, které se nese prostorem i časem až do našich dnů. 

Autoři dramatizace, režisér Josef Kačmarčík a dramaturgyně Martina Pokorná, pracovali s meziválečným překladem Otmara Vaňorného, který zachovává poetiku a lehký patos, jenž k hrdinským eposům patří. Text pak místy přechází z homérského verše k próze.

Velkoryse pojatá scéna výtvarníka Jána Tereby pracuje s motivem živlů, na jevišti se objeví voda i oheň. Na scénu připluje obří kostra lodi a desítka herců bude muset zvládnout velké množství rolí také pomocí nejrůznějších masek. V inscenaci hrají členové domácího souboru Jindřich Skopec, Petr Németh, Magdaléna Hniličková, Daniel Mišák, Pavel Marek, Vladimíra Vítová a hosté Jan Hanny Firla, Jiří Švec, Tereza Švecová a Eliška Huber Malíková. 

Monumentálnost scény podporuje také hudba a zvukový design inscenace, kterou obstaral Ondřej Gášek. Často využívá motivy přírodních zvuků, ohně, větru, deště či rozbouřeného moře.

Choreografii neobvykle akčních pohybových scén vytvořila srbská choreografka Ivana Dukić, která kvůli uzavření hranic uvízla v Česku, a mohla tak na inscenaci pracovat mnohem déle a intenzivněji, než bylo původně plánováno.

Ithacké břehy premiéry se konečně přiblížily. I když se bude hrát za přísných bezpečnostních podmínek před hledištěm zaplněným pouze z jedné třetiny, jsou chebští tvůrci rádi, že může Odysseus, měsíce stíhaný protivenstvím bohů, konečně doplout ke svým divákům – v premiéře 30. května v 19 hodin nebo při reprízách 31. května v 16 hodin, 2. června v 17 hodin a 3. a 4. června v 19 hodin.


Zdroj: Martina Pokorná, dramaturgyně ZDCH
Foto:  Západočeské divadlo v Chebu


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy